Svagaste filmen här långt

FILMEN

I den femte filmen om Johan Falk övertas huvudrollen av Falks kollega Lasse som under ett spaningsarbete rekryterar Hanna. Hanna är från Polen och hjälper huvudmannen i den traffickingliga GSI spanar på. Motvilligt låter hon sig övertalas till att hjälpa dem och Lasse blir hennes kontaktperson. Vad ingen märker är att Lasse fattat tycke för Hanna och det dröjer inte länge innan de hamnar i säng med varandra. Detta ska dock visa sig vara ett ödesdigert beslut som utsätter hela operationen för stor fara.

Ligans ledare Oleg är en hänsynslös smugglare som inte för ett ögonblick skänker en tanke till de unga flickor han smugglar in i Sverige för att arbeta som prostituerade. När de strular röjs de ur vägen och sen är det inget mer med det. Det är honom och de två bröder som sköter det hela i Sverige som GSI vill lägga vantarna på.

"Operation näktergal" som filmen heter behandlar ett aktuellt ämne men tyvärr känns det hela lite framstressat. Allt går så fort och de lyckas direkt övertala folk att hjälpa dem. Det känns som om man valt en alldeles för komplex historia för de 90 minuter man har till sitt förfogande. Allt går rätt lätt för GSI. De hittar de de letar efter, de får dem att samarbeta plus att man förmodligen har världens bästa spanare som trots att de sitter väldigt nära aldrig blir upptäckta.

Tyvärr håller inte "Operation näktergal" samma klass som de tidigare filmerna och dessutom fortsätter Joel Kinnamans rollfigur Frank Wagner att lysa med sin frånvaro. OK, han dyker faktiskt upp i några kortare scener i filmen men det är helt klart en extremt lite biroll vi pratar om. Otroligt tråkigt då han faktiskt var den som bar upp de första filmerna.

Resultatet blir sevärt men inte mer. Och visst, filmen är underhållande men jag saknar lite av den spänning som fanns i de tidigare filmerna men som aldrig riktigt dyker upp här. "Operation näktergal" är den femte filmen i en serie med sex filmer och den är hittills den klart svagaste filmen.


EXTRAMATERIALET

Inget extramaterial över huvudtaget.


TRE SAKER

1. Det känns som om Oleg borde varit mycket mer försiktig. Som det är nu går han i stort sätt direkt i GSI:s fälla och det känns inte helt trovärdigt.

2. Falks privatliv är som bortblåst i den här filmen och faktum är att det känns ganska så skönt.

3. Det är lite kul att Falks chef är hemma och är pappaledig. Det ser man inte ofta i actionfilmer. Ett stort slag för jämlikheten.


HANS-ÅKE LILJA (2009-11-03)
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (19)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2009
Bolag: Nordisk film
Tema: Kompletta tv-serier
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk Widescreen 1.85:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (30/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
DRAMAFILMERNA