En film som ger ångest

FILMEN

Det är inte mycket ljus i "Snabba Cash II". Det här är en film som i stället innehåller en hel del ångest i alla dess former.

JW (Joel Kinnaman) har suttit tre år i fängelse och ska ut på sin första obevakade permission. Innanför murarna har han tillbringat sin tid med Mrado (Dragomir Mrsic) som trots att han blev skjuten av JW i första filmen har återtagit honom som vän. Under sina år i fängelse har JW arbetat på ett projekt som han nu under sin permission förhoppningsvis ska göra affärer med. Så blir det inte. JW:s kompanjon har blåst honom och kvar står JW med ingenting. Samtidigt är Jorge (Matias Varela) tillbaka i Sverige och hans skumma affärer fortsätter. Nu hamnar han i knipa när den stora leveransen av knark försvinner från honom och då den gamla vännen Mahmoud (Fares Fares) får i uppdrag att döda Jorge för att klara sitt eget skinn.

Ni hör ju. Var finns hoppet, ljuset och tilltron till framtiden? Den är bortblåst. Men filmen är bra, väldigt bra. Den är rejält rå och det är så klart mycket våld eftersom allting utspelar sig i den undre världen. Det märks rätt tydligt att denna film är en transportsträcka till nummer tre i trilogin, men trots detta händer det en del oväntade saker som i alla fall inte jag räknat med.

Det är lysande skådespelarinsatser av Fares, Kinnaman, Mrsic och Varela. Filmen har fått massor av 4:or i betyg och det kan jag bara hålla med om. Det här är välgjord svensk film när den är som allra bäst.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Filmen är baserad på karaktärer ur Jens Lapidus böcker "Snabba Cash" och "Aldrig fucka upp". Däremot är denna film inte en rakt av filmatisering av bok nummer två utan en egen story.

2. Matias Varela var Guldbaggenominerad för bästa manliga huvudroll. Den vann han dock inte men en nominering var han helt klart värd. Han är den som lyser starkast i denna film. Fares Fares hade en nominering för bästa manliga biroll.

3. Filmen hade även en nominering för bästa mask/smink, som de kammade hem.


MARIA EREMO (2013-01-25)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (4)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2013
Bolag: Nordisk film
Tema: Svenska deckare, Guldbaggevinnare
Ljud: Dolby digital 5.1, DTS 5.1
Bild: Widescreen 2.40:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (23/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA