En serie helt i min smak

FILMEN

I "The Killing" ser vi vårt senaste bidrag till amerikansk film, Joel Kinnaman som tillsammans med Mireille Enos spelar poliserna Stephen Holder och Sarah Linden i Seattle. Tanken är att Holder ska ta över efter Linden som ska flytta till Kalifornien med sin son och gifta sig men tyvärr kommer Rosie Larsen emellan. Hon hittas nämligen död i bakluckan på en bil samma dag som Linden ska åka och till hennes blivande mans förtret kan hon inte släppa utredningen utan blir kvar i Seattle. Hon hävdar dock att hon bara ska göra färdigt och sen åka...

Serien utspelar sig under 13 dagar, ett avsnitt för varje dag (lite "24"-varning även om man inte följer tiden timme för timme här) och till en början är Linden och Holder inte speciellt förtjusta i varandra. Linden tycker inte att Holden klarar jobbet och Holden tycker inte Linden bjuder till och släpper in honom tillräckligt mycket. Men naturligtvis så svetsas de samman och allt eftersom det får reda på mer och mer om varandra och ju mer de täcker upp för varandra desto tightare blir de. Och tillslut känns de faktiskt som ett fungerande team.

Serien i sig påminner en hel del om "Twin Peaks" även om det inte alls är i närheten av att vara lika underlig och egentligen inte alls är så lik den som det nu låter, men ändå... Omgivningen, staden, upplägget och karaktärerna gör ändå att jag tycker man får lite samma stämning som den man får i "Twin Peaks". Det känns lite som om man sneglat lite på den serien när man skapat "The Killing". Det är också värt att nämna att "The Killing" inte på några sätt är unik. Det är faktiskt en amerikansk remake av den danska serien "Brottet". Nu har jag inte sett det danska originalet så någon jämförelse ger jag mig inte på.

Hur som helst, "The Killing" är riktigt bra, en serie helt i min smak. Manus funkar perfekt, karaktärerna fungerar perfekt ihop. Deras personligheter kompletterar varandra och både Kinnaman och Enos är perfekta i sina roller och jag blev lite (varför vet jag inte riktigt) förvånad över hur bra engelska Kinnaman pratar. Känns som om det kommer väldigt naturligt för honom. Säsong ett har som sagt 13 avsnitt och det känns väldigt lagom för den story man berättar. Den blir inte för utdragen men heller inte för hastigt löst. Dessutom har man lagt upp det hela så man hela tiden misstänker nya gärningsmän och inte förrän i seriens slut kan man med säkerhet veta med mördaren är... eller?


EXTRAMATERIALET

Det finns en del extramaterial med i boxen. Dels så får vi en förlängd version av sista avsnittet. Det tillför dock inte speciellt mycket utan det är några småscener som lagts till och det är mellan en och två minuter längre. Vi får även en del borttagna scener och här är det faktiskt så att de sista ändrar lite hur säsongen slutar. Inget stort och avgörande men ändå.


TRE SAKER

1. Säsong två av serien börjar spelas in nu i november.

2. AMC som gjort serien börjar segla upp som en riktigt stor konkurrent till de andra kanalerna i USA. De har många bra serier, bland annat "The Walking Dead".

3. Inte helt oväntat slutar säsongen med en cliffhanger…


HANS-ÅKE LILJA (2011-11-01)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 4
Utkomstår: 2011
Bolag: FOX
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk Widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Orpheus Descending (förlängt avsnitt), Extended episode och Deleted scenes
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (23/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
ACTIONKOMEDIERNA