Tuff men innehållslös

FILMEN

Michael Madsen spelar en alkoholiserad och småful knarkspanare i detta hårdkokta independent-drama från 2008. Efter att ett narkotikatillslag gått rejält dåligt får han tillsammans med sina kollegor, varav en spelad av Daryl Hannah, se sig jagad av stadens undre värld. Någon inom polisen har lyckats har lyckats smussla ut 40 kilo ospecificerade droger vilka en mystisk knarkboss är väldigt angelägen om att få tillbaka.

Kollegorna börjar plockas av en efter en, och Madsens och Hannahs snutpar måste ta reda på vem som sitter på knarket. Situationen försvåras ytterligare av en pågående internutredning som synar den inte alltid helt laglydiga polisgruppens arbete, samt av de kvarvarande medlemmarnas växande paranoia.

"Vice" börjar rätt lovande, med en tät stämning, snyggt foto och trovärdig dialog. Madsen är här i sitt rätta element och gör den tuffa karaktären rättvisa på ren rutin. Hannahs karaktär går mest omkring och ser nervös och svår ut, men skådespelarinsatsen går inte att klaga på. Jag tycker mig dock ana en trend i att kvinnliga snutar ofta ser väldigt "emo" ut på film, och är ärligt talat redan trött på det.

Den fina inledningen mynnar dessvärre inte ut i så mycket mer. Efter ett tag inser jag att berättelsen känns meningslös och tom. Karaktärerna är inte tillräckligt utvecklade för att jag ska bry mig om hur det går för dem, och den halvkorrupta snutgruppen är mest ute efter att rädda sitt eget skinn och inte intresserade att kämpa för några högre syften. Man har försökt ge dramat mer tyngd genom att ge Madsens karaktär en inre kvasifilosofisk monolog, men den erbjuder inte några djupare insikter om världens tillstånd.

Actionsekvenserna är välregisserade och det finns en viss spänning filmen igenom. Det räcker dock inte för att tvätta bort känslan av innehållslöshet som genomsyrar handlingen. Vill man bara ha lite tuff snutaction för stunden duger "Vice" förmodligen, men den lämnar inget som helst bestående intryck.


EXTRAMATERIALET

Finns inget.


TRE SAKER

1. Michael Madsen är otroligt produktiv dessa dagar. En titt på imdb.com avslöjar att han varit inblandad i fler projekt de senaste två åren än vissa skådisar är under en hel karriär. Då får man förvisso ha i åtanke att han är med i skräp som "Serbian Scars".

2. Eftersom både Madsen och Daryl Hannah varit med i Tarantino-filmer försöker baksidestexten naturligtvis dra växlar på den kopplingen. Rätta mig om jag har fel, men Quentin Tarantino måste utan tvekan vara den person vars namn förekommer oftast på filmer han inte haft ett smack med att göra.

3. Madsen och Hannah är även listade som producenter för filmen.


JOEL FORNBRANT (2010-06-04)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2010
Bolag: Njutafilms
Ljud: Dolby Digital 2.0
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (26/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA