Fajt utan överraskningar i ovanlig miljö

FILMEN

När en film kategoriseras som ett "nånting-drama", så kan man ge sig på att den andra genren är den som är minst representerad i blandningen. Är man bara medveten om det, så blir man inte lika besviken när "actiondramat" du tänkt se inte har så värst mycket action i sig.

Med detta i åtanke satte jag mig för att se "Strength And Honour", ett boxningsdrama som utspelar sig på Irland. Michael Madsen spelar Sean, en amerikansk-irländsk änkeman som sju år tidigare råkat orsaka sin svågers död under en övning i boxningsringen. Sedan dess har han aldrig boxats.

Sean står nu på ruinens brant, och bor med sin unga son som lider av den ärftliga hjärtsjukdom som tagit mamman. Vård finns inte att få i god tid, men förstås finns en behandling i USA som är dyr. Hur ska Sean få ihop pengarna?

Vinnie Jones är Smasher O’Driscoll, kaxig innehavare av boxningstiteln "The Puck". Den har han vunnit flera år i rad genom att slå ner alla motståndare som utmanar honom. När Sean får nys om tävlingen och prispengarna tar han motvilligt på sig boxarhandskarna igen.

Din första gissning om filmens fortsatta handling är förstås helt korrekt, och hela historien är allt annat än överraskande. Lyckligtvis räddas filmen någorlunda av den annorlunda miljön. Irländska vagabonder, eller "pavee" som de kallar sig, såg vi till exempel i "Snatch". Även om man inte går mycket på djupet i deras kultur är det kul att slippa det vanliga och uttjatade.

Skådespeleriet varierar i kvalité. Madsen är ungefär som vanligt, Jones är perfekt som helt galen fighter och det är rätt kul att återse en lastgammal Richard Chamberlain i rollen som Madsens boxningstränare. Hantverket är väl okej, och summan av det hela är ett mellanbra drama som inte kommer att stanna kvar i dina tankar särskilt länge efter att sluttexterna rullat klart.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Första halvan av filmen sitter jag och stör mig på hur Michael Madsens irländska dialekt verkar komma och gå, innan man berättar att han är "irländsk amerikan". En replik man slängde in under produktionens gång för att täcka Madsens tillkortakommanden? Kanske.

2. En "puck" i Irlands mytologi är ett retligt spöke.

3. Uppföljaren "Strength And Honour L.A." är under produktion, där Sean förstås åter tvingas att boxas.


HENRIK ANDERSSON (2010-11-07)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (22/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
ANIMERADE FILMERNA