Snudd bedrövligt om demonisk käpp

FILMEN

Precis när jag ska stoppa in "Brotherhood of evil" i DVD-spelaren läser jag baksidestexten för första gången och skrattar till. Första paragrafen lyder:

"En urgammal artifakt i form av en demonisk käpp släpper loss en sammansvärjning av obeskrivlig ondska riktad mot mänskligheten i denna nervpirrande thriller."

Demonisk käpp!

Fem minuter in i filmen skrattar jag till nästa gång. Michael Madsen i synnerligen missanpassad skäggväxt har letat rätt på en italiensk präst som hittat en käpp med ett gigantiskt djävulshuvud på och så fort Madsen greppat tag i den "demoniska käppen" fattar prästen eld. Dessutom får vi se djävulshuvudet animeras och skratta till.

Är det en komedi vi har att göra med? Sen ändrar filmen karaktär och mina små skrattattacker förvandlas till pinsamma stön. Edward Furlong spelar en lovande reklamman som snuvas på ett chefsjobb. Inte nog med det, när han sur över detta ger sig ut i natten blir han överfallen och blind på kuppen. Ett halvår senare träffar han den mystiska doktor List (Madsen) som säger att han kan få synen tillbaka, om han betalar ett högt pris.

Och det gör han. Furlong får både synen tillbaka och en demonisk käpp i handen och livet förändras. Snart går det mycket bättre för honom i karriären, även om han tar till en del otillåtna medel för att avancera, samtidigt som han tvingas begå våldsdåd med sin käpp som betalning för den återfådda synen.

Hans fru (voluptuösa Chandra West) anar ugglor i mossen och börjar forska i käppens historia och får reda på att den sniddes av en italienare för 600 år sedan, en man som ansåg sig vara besatt av skogsdemoner. Denna forskning gör dock henne till en fiende av käppsällskapet och inte minst hennes egen man...

Ja, sen fortsätter filmen för att sista kvarten leverera allt man väntat på i form av förklaringar, uppgörelser, bonustwister, försoning och allt sådant där. Ganska väntat.

Detta är en snudd på bedrövlig film. När jag sett en film av det här slaget så tänker jag alltid på två saker: 1) Hur desperata är de skådespelare som erbjudits en roll, läst ett manus och sedan tackat ja? 2) Jag får genast ett behov av att se en annan, mycket bättre film för att rena mig själv från den solk jag genomlidit i 90 minuter.

Filmen doftar kabel-tv-film lång väg. Man får se ett par bröst men den farligaste svordomen är "Freaking". Budgeten kan inte varit allt för hög för specialeffekterna är långt i från dagens standard. 70-talsaktig bluescreen i en bilscen och en rad taffliga animeringar som bara sänker filmens helhetsintryck. Däremot har man lyckats ganska bra med ett par monster i filmen.

Undvik!


EXTRAMATERIALET

Ingenting.


TRE SAKER

1. Filmens originalnamn var "Canes" och hade premiär under Cannesfestivalen. Därefter kom den direkt på DVD under namnet "The Covenant - Brotherhood of evil".

2. Det hade varit lite mer trovärdigt om Chandra West inte hade gått och lagt sig i full make-up inklusive läppstift.

3. Under filmens slutstrid finns det en specialeffekt som är så fruktansvärt dålig. Nästan värt att hyra filmen och spola förbi allt bara för att se de sista 10 minutrarna.


ANDERS JAKOBSON (2007-11-25)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (27/2):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA