Stephen Kings version av ”Riket”

FILMEN

"Kingdom Hospital" är Stephen Kings version av Lars Von Triers "Riket". King berättar själv på DVD:n om hur han hittade "Riket" i en videoaffär och blev helt tagen av den. Det skulle dock visa sig att det tog fyra, fem år innan han fick rättigheterna att kunna göra en egen version.

Det är förmodligen mer rätt att säga att King inspirerats av "Riket" än att han gjort en ny version av serien. Visst det är mycket som man känner igen, grundhistorien är den samma, men då Kings version är 5 timmar längre har han även lagt till händelser som gör att serierna skiljer sig åt en hel del. Man känner även att Kings version är mer amerikaniserad, vilket kanske inte är så konstigt men Triers version är mörkare och mer "udda" i brist på annat ord. Kings version är dock fylligare vilket ju inte så konstigt då den också är så mycket längre.

Hela serien inleds med en scen där konstnären Peter Rickman är ute och springer och blir påkörd av en pickup. Han överlever mot alla odds och hamnar på just Kingdom Hospital. Denna olycka är en direkt kopia av vad som hände King en sommardag 1999 när han var ute och promenerade. Det är otroligt realistiskt filmad.

Vi får sedan följa Peter under hans vistelse på Kingdom Hospital, sjukhusets personal och patienter. Persongalleriet i serien är otroligt stort och många av rollerna är framträdande. Vi får följa Sally Druse, kvinnan som kan kommunicera med andar, Dr. Hook som till en början inte vill tro att det finna andar på sjukhuset. Vi träffar sjukhuschefen Dr. Jesse James och kirurgen Dr. Stegman som för övrigt är den amerikanska versionen av Ernst Hugo Järegårds karaktär i "Riket".

Lika stort som persongalleriet är, lika bra är skådespelarna. Man har verkligen lyckats med castingen till serien. Det är nog inte en enda roll som jag önskar att de tagit någon annan i. Speciellt Bruce Davison är perfekt som Dr. Stegman. Han är verkligen sådär underbart arrogant som man vill att han ska vara och även om han inte kan mäta sig med Ernst Hugos gestaltning av Stig Helmer är han rätt nära.

En ny karaktär som King introducerar är Antubis. Antubis är en jättestor myrsloksliknande varelse med sylvassa tänder. Han lever i gränslandet mellan de levande och döda och beroende på vilken typ av människa man är får man se den goda eller onda sidan av honom.

Värt att nämnas är också att boxen är mycket snygg. Rent förpackningsmässigt är den kanske inte så olik andra boxar men bilderna och layouten på den speglar bra den känsla man får när man ser serien. Mycket bra gjort.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet på denna box är exemplariskt. Här finns nästan allt man kan önska sig. Vi får kommentarer från King och övriga som ligger bakom serien på de två första avsnitten. Vi får dessutom fyra dokumentärer.

I "Inside the Walls: The Making of Kingdom Hospital" får vi se och höra hur serien gjordes. En mycket intressant uppgift som skiljer sig markant på hur TV-serier normalt spelas in är att alla avsnitt regisserades av en person, Craig R. Baxley samt att man hade manus till alla 15 avsnitten klara innan man började spela in. Detta gjorde att man kunde spela in scener från första och sista avsnittet samma dag. Något som ställde enorma krav på skådisarna då det gällde att hålla reda på var i en situation man befann sig.

I "Patients and Doctor: The cast of Kingdom Hospital" blir vi närmare presenterade för de större rollerna. Rätt kul att höra hur en del fick sina roller. Andrew McCarty som spelar Dr. Hook tyckte till exempel inte att han gjorde tillräckligt bra ifrån sig under första provspelningen och bad (och bekostade) själv en andra.

"Designing Kingdom Hospital: A Tour", berättar precis som titeln säger om hur själva sjukhuset skapades. Allt från operationssalar till det gamla nedbrunna sjukhuset som fanns innan det nuvarande byggdes upp.

I "The Magic of Antubis" får vi se hur man skapade denna märkliga varelse. Från början skulle man använda mekaniska dockor och människor i dräkter men då det inte blev tillräckligt bra tänkte man om och skapade honom med datorns hjälp.

Det enda man kan klaga på är att extramaterialet endast är textat på holländska och spanska vilket känns lite konstigt… Det hade även varit trevligt med bortklippta scener och tabbar men man kan ju inte få allt här i världen.


TRE SAKER

1. Som i så många andra filmer baserade på Kings böcker har han här en liten roll. King spelar vaktmästaren Johnny B Goode som under de första 14 avsnitten är frånvarande och då ersätts av vikarier. I sista avsnittet får vi dock se honom.

2. Planen var att det skulle bli en andra säsong av "Kingdom Hospital" men TV-kanalen ABC tyckte att den drog för lite tittare. Att man sedan sände den på sämsta tänkbara tid tog man ingen hänsyn till.

3. I samband med att serien hade premiär i USA kom det en bok med titeln "The Journals of Eleanor Druse: My Investigation of the Kingdom Hospital Incident" som var skriven av karaktären Druse och vars handling utspelade sig innan TV-serien. Det spekulerades länge i om det var King själv som skrivit boken eller inte men till slut avslöjades det att det var Richard Dooling, som även skrivit manus till fyra avsnitt i serien som var författaren.


HANS-ÅKE LILJA (2006-10-27)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (51)
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 4
Utkomstår: 2006
Bolag: Paramount
Tema: Stephen King
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen 1.78:1 (anamorfisk)
Extramaterial:
Patients and Doctors - The Cast of Kingdom Hospital (14 min), Inside The Walls - The Making of Kingdom Hospital (15 min), Designing Kingdom Hospital - A Tour (7 min), The Magic of Antubis (8 min)
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (13/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
DRAMAKOMEDIERNA