Rörigt om makten kring ”linjen” i Mexiko

FILMEN

Den här filmen handlar om den berömda "linjen", förbindelsen mellan Mexiko och USA där droger smugglas in. Salazar (Andy Garcia) har länge varit kung över "linjen", men nu har han blivit döende och lämnat över ansvaret till andremannen Pelon (Esai Morales). Pelon har dock egna planer och vill lämna kokainsmugglingen bakom sig och i stället koncentrera sig på afghanskt heroin. Denna utveckling uppskattas inte av alla i kartellen vilket leder till en del spänningar. Även USA får reda på planerna och vill till vilket pris som helst sätta stopp för eventuell afghansk inblandning i "linjen", då det kan leda till en "pipeline" för all tänkbar jävlighet. Fixaren Anthony (Bruce Davison) får i uppdrag att eliminera Pelon.

Men Pelon har redan en annan amerikan efter sig. Yrkesmördaren Mark Shields (Ray Liotta) är på plats med uppdrag att knäppa Pelon. Han lider dock av sviter från ett tidigare misslyckat uppdrag, och de personliga demonerna påverkar honom mer och mer. Dessutom blir han misshandlad av ett par ungdomar, och en ensamstående prostituerad förbarmar sig över honom under läkeperioden, och en lite märklig relation inleds.

Pelon inser det allvarliga i situationen och börjar rensa upp i de egna leden på jakt efter läckan och för att komma underfund med vem som satt ett pris på hans huvud.

Dessvärre faller inte "Kartellen" mig på läppen. Det är en ganska seg historia och det är först i den tredje akten som tempot ökar lite. Men man ska kanske inte se filmen som en actionthriller utan mer som ett drama där karaktärerna står i fokus. Det finns en del behållning i filmen att hämta på det planet, situationer där olika karaktärer möts. Till exempel får en av de hierarkiskt lägre stående kartellmedlemmar som saknar Salazars styre mest - den George Michael-liknande Diablo (Jordi Vilasuso) - order om att vakta ett par afghaner, och med illa dold avsky utvecklar sig mötet till något spänt och pressande.

Även Shields förhållande med den prostituerade Olivia (Valerie Cruz) känns annorlunda och som ett lite mer allvarligt inslag. Dock bidrar det till att huvudspåret i filmen hamnar lite i skymundan och det blir stundtals svårt att hänga med i filmen. Dessutom är själva upplösningen där bitarna faller på plats rätt så märklig.

Andy Garcias roll är ganska liten sett till antalet minuter, då drar Ray Liotta ett desto tyngre lass. Jag sitter mest och funderar på om jag gillar Liotta över huvud taget. Hans säregna utseende gör det väldigt svårt för mig att sympatisera med honom, och jag tänker mest hela tiden på den roll som jag anser vara hans definitiva, nämligen den i "Hannibal".

Tveklöst bäst i filmen är Esai Morales som är en oerhört karismatisk skådespelare, för mig mest bekant som Lieutenant Tony Rodriguez i de senare säsongerna av "På spaning i New York", även om det tog ett tag att göra kopplingen - rollerna är så olika och utseendemässigt ser Morales helt annorlunda ut. Men han spelar mycket bra - tuff och hård, men ändå med ett tilltalande djup i karaktären. Det porträttet är det jag tar med mig från "Kartellen".


EXTRAMATERIALET

Ingenting.


TRE SAKER

1. En orsak till att filmen känns långsam är att den nästan totalt saknar musik. Det är i alla fall väldigt sparsmakat, men det vägs nästan upp av den mycket trevliga "Priest Alley Song" med Red House Painters som spelas under eftertexterna.

2. En annan skådespelare som är med är den superhårda och ärrade Danny Trejo, som dock inte gör så mycket med sin roll än att vara just superhård.

3. Originaltiteln på filmen är "La Linea", vilket även råkar vara originaltiteln på "Linus på linjen"


ANDERS JAKOBSON (2009-09-18)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2009
Bolag: Noble Entertainment
Ljud: Dolby digital 5.1, DTS-HD
Bild: High definition 1080p 2.35:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (17/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA