Förhoppningarna som blev en flopp

FILMEN

När "The Librarian II" ramlade ned i min hand i maj förra året skrattade jag gott åt titeln och konceptet, men kunde efter avslutad tittning konstatera att hånskrattet blivit ett nöjt leende. Den här gången skrattar jag också, då plottbeskrivningen på baksidan indikerar en riktigt usel historia, men i och med att förra filmen överraskade antar jag att samma sak händer även denna gång.

Det gör det tyvärr inte. Man har sett det tidigare i uppföljare att man anstränger sig för mycket för att ge publiken det de vill ha. Små egenskaper hos karaktärerna som var charmiga i en film är nu bara överdrivna och dryga. Som huvudpersonen Flynn Carsens (Noah Wyle) överdrivna kunskapsdroppande. Det finns inte en grej han inte vet allt om, vilket måhända ska etablera honom som en bokmalsnörd allra längst inne, men det blir bara löjligt.

Den här gången ska han faktiskt ha ledigt från äventyren som gjort honom smått vansinnig. Efter en dröm reser han till New Orleans där det dock inte dröjer många sekunder innan han är involverad i ett nytt rafflande äventyr där en kalk gjord av de silvermynt Judas fick för att föräda Jesus jagas av både skurkar och Flynn då den har egenskapen att väcka vampyrer till liv.

Redan där rasar filmen ihop. En oerhört töntig plott (som blir ännu sämre när vampyrerna vaknar till liv och ser ur som jag vet inte vad), och filmen ger mig inte samma positiva känsla som sin föregångare.

Precis som förebilden Indiana Jones och MacGyver så får Flynn en ny brutta i varje film. Den här gången träffar han på Simone (Stana Katic) som först dyker upp i en dröm och sedan med magiska krafter räddar honom när det kniper. Givetvis är hon en vampyr, men en god sådan.

Egentligen ska man väl ta filmen för vad den är - ett matinéäventyr, kanske anpassad för en lite yngre publik som inte har några större önskemål på storyn. Det är mycket skämt och allting är gjort med glimten i ögat, och som tv-film (vilket det är) är effekterna överlag välgjorda. Men den känsla jag brukar få av sådana här äventyrsfilmer kommer inte denna gång.

Sist tyckte jag att jag kunde se fler filmer i den här franchisen, men det gör jag inte nu, och lyckligvis har ingen fjärde film annonserats... än...


EXTRAMATERIALET

Ingenting.


TRE SAKER

1. "Indiana Jones"-kopplingen gör starkare än någonsin i en sekvens där skurkarna går miste om att sno en medaljong från Flynn, men i stället kommer åt en avgjutning av den. Sekvensen var mer raffinerad i "Raiders of the Lost Ark" dock.

2. Filmen inleds med en sammanfattning/ett montage av de föregående äventyren. Så vitt jag kan se kommer de flesta bilderna från den första filmen, som jag inte sett, och väldigt få från den andra.

3. Något att glädja sig åt är att filmen fått behålla sin originaltitel. Vem hade velat se en film som hette "Bibliotekarien III: Judaskalkens förbannelse"?


ANDERS JAKOBSON (2009-08-17)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (1)
20 senaste recensionerna i kategorin Äventyr
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Äventyr
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2009
Bolag: Nordisk film
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.77:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (5/3):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI/FEBRUARI
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA