En väl godkänd och seriös inledning

FILMEN

När "X-Men" kom 2000 kändes det som superhjältefilmerna gick in i en ny fas. Det kändes som man tittade på grundmaterialet med betydligt mer seriösa ögon och hjältarna blev coola igen. Man har dock haft en lång historia att gräva ur till den här filmen. "X-Men" är nämligen ytterligare en av Stan Lees skapelser och dök först upp i tryckt format 1963, och att det tog närmare 40 år för dem att bli filmade är häpnadsväckande, samtidigt som det känns helt okej. Det hade inte varit roligt med en "60-tals-'X-Men'" i bagaget, även om det så klart finns en animerad version från 90-talet som första adaption med rörliga bilder.

Filmen utspelar sig i en "nära framtid" där mutanter med speciella egenskaper samexisterar med vanliga människor. De vanliga människorna vet egentligen inte så mycket om dem, men ser dem ändå som farliga, vilket leder senator Kelly (Bruce Davison) till att försöka driva igenom en Mutant Registration Act, där mutanternas identiteter och egenskaper ska registreras och bli offentliga.

De gamla vännerna Charles Xavier (Patrick Stewart) och Eric Lensherr (Ian McKellen) betraktar spektaklet med oro, men samtidigt olika inställningar. Xavier som i det hemliga driver en skola där mutanter lär sig att hantera sina egenskaper, är inne på att vänskap och förståelse är det rätta spåret, medan Lensherr, med förstahandsminnen från judeutrotningen, anser att mutanterna är överlägsna människorna och därför inte tänker acceptera Kellys ambitioner alls. Som superskurken Magneto har han oanade krafter och har samlat ihop andra aggressivt laddade mutanter under samlingsnamnet Brotherhood of Mutants. Xavier å sin sida, har telepatiska krafter, och har mutanterna Storm (Halle Berry), Cyclops (James Marsden) och Jean Grey (Famke Janssen) till sin hjälp.

Filmens egentliga start kommer när Rogue (Anna Paquin), fördömd med kraften att suga livet ur de som rör henne, rymmer hemifrån och stöter ihop med Wolverine (Hugh Jackman), en självläkande hårding med rakbladsvassa knivblad som fälls ut ur knogarna - men samtidigt med en minnesförlust där han inte vet någonting alls om sitt förflutna. De båda hamnar hos Xavier och Wolverine blir insatt i vilka som är de onda respektive de goda. Det visar sig dock att Rogues kraft har en annan karaktär när hon rör vid mutanter, vilket gör att hon blir en katalysator i Magnetos plan för att slå tillbaka mot mänskligheten.

Filmen ger perfekt avvägning av grundläggande bakgrundshistoria och actionsekvenser. Det lustiga är att X-Men:en får skapligt mycket däng av sina motståndare, speciellt av kameleonten Mystique (Rebecca Romijn), som kan ta vilken form som helst. En annan speciell sak för "X-Men" är att hjältarna emellanåt kombinerar sina krafter för att åstadkomma något.

Skådespelarmässigt tycker jag att man träffat helt rätt. Wolverine har blivit något av en paradroll för Hugh Jackman och han får en skön men lagom cynisk kemi med James Marsden Cyclops där de slänger käft med varandra medan Jane Grey hamnar mitt emellan dem. De meriterade veteranerna Patrick Stewart och Ian McKellen ger pondus till sina karaktärer och speciellt kul är det att se McKellen i en lite mer fysisk roll. Han passar bra som superskurk.

"X-Men" är en väl godkänd start på en filmserie som nu pågått i snart ett decenium och den håller väl fortfarande, mycket tack vare den seriösa tonen och en bra story.


EXTRAMATERIALET

På första skivan kan man välja att se filmen på fem olika sätt - som vanligt, med kommentarer, med förlängda scener, med förlängda scener och kommentarer samt med förlängda scener och bakommaterial. Dessvärre finns det ingen möjlighet att se de förlängda scenerna eller bakommaterialet separat, vilket ändå måste ses som ett stort minus.

Därför går vi raskt vidare till den andra skivan i stället. Här finns en rejäl dokumentär på runt 2,5 timmar av klassiskt storfilmssnitt. Med andra ord får man inblick i hela processen från ax till limpa och får man inte nog kan man gå in i ett index och hitta ännu mer saker att titta på.

Mest givande är att se hur regissören Bryan Singer jobbar. Han var hyfsat färsk vid den här tidpunkten, men ändå en visionär och spännande filmskapare.

Det finns även några smygtittar på uppföljaren "X-Men 2".


TRE SAKER

1. När Wolverine knorrar till när han fått på sig de läderställ som X-Men har på sig frågar Cyclops om han hade föredragit gul spandex. Detta är så klart en passning till X-Mens dräkter i den tecknade originalserien.

2. X-Men:en Iceman och Pyro figurerar i mindre roller som studenter på Xaviers skola. En liten smygintroduktion.

3. Aaron Eckhart, Mel Gibson, Russell Crowe, Viggo Mortensen, Edward Norton, Keanu Reeves, Jean-Claude Van Damme och Gary Sinise var alla aktuella för att spela Wolverine.


ANDERS JAKOBSON (2007-06-27)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (15)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2007
Bolag: SF
Tema: Superhjältar
Ljud: Dolby digital 5.1, DTS 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Extramaterial:
Commentary, Enhanced viewing mode including 6 extended scenes with optional Director commentary, Enhanced viewing mode including 6 extended scenes and Behind the scenes segment, Bringing the X-men to life, X-factor: The look of the X-men, Producing The X-men, Special Effects, Reflections, Sneek peak, Trailer, Wolverine's Revenge segment
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (21/9):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JULI/AUGUSTI
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA