En direkt fortsättning

FILMEN

"Taken 2" tar vid ganska direkt efter att "Taken" slutat. Familjen är hemma och även om de nu är skilda och pappa Bryan är otroligt överbeskyddande så har de nu börjat återgå till ett någorlunda normalt liv. Offren, som de gärna ser sig själva, som dog när de försökte kidnappa Kim i första filmen ska dock hämnas. Deras familjer begraver dem men lovar samtidigt att hämnas på Bryan som de ser som skyldig till deras död. Att han sen bara försökte rädda sin dotter tar de ingen hänsyn till. Den här gången är det alltså Bryan som ska lida och han ska göra det genom att se sin dotter och fru dödas och sen själv dödas.

Innan jag såg filmen var jag ytterst tveksam till om den skulle fungera. Det fanns ingen logisk fortsättning på första filmen men till min förtjusning upptäckte jag att den fungerar. Jag gillar uppföljaren och även om den inte är lika bra som första filmen och Bryan känns lite för duktig är den bra. Den har ett existensberättigande och den berättar en historia som följer den linje som man skapade i första filmen.

Liam Neeson är bra som den tuffe men samtidigt plågade fadern som gör allt för att hålla sin dotter säker. När det sen visar sig att det är han själv de är ute efter vill han knappt låta dottern hjälpa till men när hon envisas ger han med sig. Och jag tycker nog, även om dottern är förvånansvärt duktig att man visar att det är han som är proffset och att hon gör mest som hon blir tillsagd. Känns inte fullt så överdrivet som det många gånger kan göra, inte hela tiden i alla fall.

Filmen är helt klart sevärd även om den som sagt inte riktigt lever upp till föregångaren. Sen är det kul att kunna konstatera att de tre huvudkaraktärerna spelas av samma skådespelare som i första filmen. Med det sagt hoppas jag dock att man ger sig nu och inte hittar på en tredje story (som dock redan ska vara på gång) som sabbar det man har nu.


EXTRAMATERIALET

Vi får en Making of, borttagna scener, gag reels och ett postergalleri. Det sistnämnda känns lite överflödigt då de flesta affischerna faktiskt ser rätt lika ut… Men resten är rätt intressant och sevärt, även om det är rätt kort.


TRE SAKER

1. Kunde ingen tala om för dottern att man ska ha ljudet påsatt på en telefon?

2. Filmen finns både förlängd och i bioversionen här, men vill man ha bioversionen hittar man den under extramaterialet.

3. Kim har kuggat på uppkörningen men kör ändå bättre än de flesta i biljakten…


HANS-ÅKE LILJA (2013-03-08)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (2)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: Blu-ray
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2013
Bolag: Scanbox Vision
Ljud: DTS-HD 5.1 MA
Bild: 1080p High Definition 2.35:1
Extramaterial:
Making of, Deleted scenes, poster gallery och gag reel
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (14/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
THRILLERNA