Har mycket att säga, men vad säger den?

FILMEN

En grupp vänner i trettioårsåldern återförenas efter att en av dem, titelkaraktären Alex, försökt begå självmord. De var ett sammansvetsat gäng på college, men har glidit ifrån varandra sedan de börjat leva vuxenliv och konfronterats med det verkliga livets svårigheter och besvikelser. De tillbringar en långhelg tillsammans i Alex pappas gamla stuga, där gamla konflikter och känslor bubblar upp till ytan.

"About Alex" är regissören Jesse Zwicks debut, och är en typisk amerikansk indiefilm där man ägnar sig mycket åt dialog och ältande i gamla relationer. Inget nytt koncept direkt. Det är inget fel i det, Zwick vill sätta fingret på sättet vi förhåller oss till vänskap i dag. Hur Facebook och Instagram har förändrat sättet vi umgås och håller kontakten, att vi nöjer oss med att lajka varandras matfoton i stället för att lyfta luren och prata på riktigt.

Det är absolut rätt i tiden och hade kunnat bli bra, men jag tycker att Zwick misslyckas med att göra sina karaktärer tredimensionella och verkligt intressanta. För mycket fokus läggs på gamla förälskelser från ungdomsåren och schablonartade bråk. Filmen heter "About Alex", men Alex är förmodligen den blekaste karaktären av dem alla. Hans självmordsförsök används mest som en katalysator för att få mötet mellan vännerna till stånd, sedan släpper man hans problem ganska snabbt för att gå in på annat. Förutsättningarna för en engagerande film finns, men det glider Zwick ur händerna.

"About Alex" är en snackig film som har mycket att säga. Men vad är det den säger egentligen? Att den frågan ens ska behöva ställas är ett dåligt betyg.


EXTRAMATERIALET

En bakomfilm med intervjuer med skådisar, regissör och producenter. Flera kortare featuretter fokuserade på olika teman, bland annat stugan där man spelade in filmen, manuset och kostymerna. Jag uppskattade att man låter annars rätt så förbisedda yrkeskategorier komma till tals, det ger en liten inblick i produktionen som helhet.


TRE SAKER

1. Kunde inte sluta tänka på hur lik Jason Ritter (Alex) är en ung Matt LeBlanc.

2. Flera av skådisarna är redan TV-veteraner. Bland andra Jason Ritter från "Parenthood", Maggie Grace från "Lost" och Aubrey Plaza från "Parks and Recreation".

3. Regissören och manusförfattaren Jesse Zwick är son till Edward Zwick som stått för regin i storfilmer som "Blood Diamond" och "Love and Other Drugs".


ÅSA GREGEMO-HJULSTRÖM (2015-05-25)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2015
Bolag: Universal
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.78:1
Extramaterial:
Making About Alex, The Script, Alex's House, Dressing the Characters, Stunt Night
RECENSERAT DENNA DAG (19/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA