Vem vinner när ingen kan dö?

FILMEN

Vad händer när folk glömmer bort Freddy? När de glömmer bort hur hemsk han var? När de glömmer honom tillräckligt mycket för att inte ha mardrömmar längre? Enkelt, Freddy får hjälpa dem att minnas igen…

Detta är just var Freddy gör när han upptäcker att det inte finns någon som drömmer om honom längre. Han löser problemet genom att väcka upp Jason Voorhees (från"Fredagen den 13e" filmerna) från de döda och skickar honom till Springwood för att ha ihjäl några stackare och på så vis göra folk rädda igen.

När så Jason börjar mörda den ena efter den andra tror folket i Springwood först att det är Freddy som är tillbaka. Det börjar tisslas och tasslas om Freddy och hur hemsk han var. Detta i sin tur leder till att folk börjar få mardrömmar igen, mardrömmar där Freddy återigen kan börja skörda sina offer.

Det finna bara ett litet problem… Jason vill inte sluta mörda. Han är dessutom mer effektiv än Freddy vilket leder till att det knappt blir några offer kvar efter honom. Freddy tar sig då in i Jasons drömmar för att återförena honom med de döda igen och på så vis bli ensam om att ha ihjäl ungdomarna i Springwood.

Ungdomarna har dock andra planer och efter att de lyckats söva ner Jason och tagit honom tillbaka till Camp Crystal Lake ger de sig efter Freddy. En av dem ser till att somna för att sedan när hon vaknar ta med sig Freddy ut i verkligheten där Jason väntar och årets kamp kan bli ett faktum. Men vem vinner av två personer som inte kan dö?

"Freddy vs. Jason" är lite av den fight man ville se när man var liten och dividerade med kompisarna om vem som skulle vinna i en kamp mellan Stålmannen och Läderlappen (som Batman hette då). Och hur konstigt det än låter lyckas faktiskt regissören Ronny Yu få till det. Det finns en logik i filmen, det finns en trovärdighet (inom ramen för dessa filmserier naturligtvis) och det finns framför allt ett bra manus.

Det enda jag retar mig lite på i filmen är hur snabbt ungdomarna kommer på vad det är som händer och det faktum att de bara accepterar det som sanningen. Knappt någon ifrågasätter hur det är möjligt för en ihjälbränd man som härjar i drömmar att väcka upp en annan döing för att ha ihjäl ungdomar i Springwood. Just det känns inte helt vattentätt.

Hur fighten slutar? Ja, det tänker jag ju naturligtvis inte avslöja men i sann "Terror på Elm Street"/"Fredagen den 13e" anda lämnas dörren för en uppföljare på glänt…eller rättare sagt vidöppen.


EXTRAMATERIALET

Först ett varningens ord. Det verkar som om hyrversionen av "Freddy vs. Jason" endast är en enkeldisk utgåva där endast kommentarsspåret ingår. Köpfilmen är dock en dubbeldisk där ena disken är fullmatad med extramaterial.

Dels får vi kommentarer av regissören Ronny Yu samt Robert Englund (Freddy) och Ken Kirzinger (Jason), dels får vi en stor mängd borttagna scener. Bland annat får vi se ett alternativt slut som inte användes då det fick stark kritik under testvisningarna. Jag kan inte annat än att hålla med, det är inte bra. Dessutom får vi ett gäng lite kortare dokumentärer som berättar hur filmen gjordes.

Utöver detta får vi även något som kallas "Allt du vill veta om produktionen" där vi får se artiklar från bland annat Fangoria. Vi får TV-trailers, bio trailers samt en rätt underhållande invägning inför matchen. Här har man gjort som man brukar göra med boxare innan deras fighter. Både Freddy och Jason får kliva upp på scen och inför publik vägas in, svara på frågor och psykar varandra. Det hela är gjort med glimten i ögat och otroligt underhållande.

Det finns även ett så kallat påskägg som ger oss en insikt i hur en scen spelades in.

En fullmatad utgåva med andra ord som man inte kan bli annat än nöjd med.


TRE SAKER

1. När man skulle göra "Freddy vs. Jason" fanns det många förslag på hur filmen skulle sluta. I en version skulle både Freddy och Jason hamna i helvetet, kedjade till en vägg. Filmen skulle sen sluta med att Pinhead från "Hellraiser" filmerna dyker upp… New Line Cinema tycket dock att det skulle bli för dyrt att köpa loss rättigheterna att använda Pinhead.

2. Det finns mängder av referenser till de tidigare filmerna i "Terror på Elm Street" och "Fredagen den 13e" serierna för den som sett dem. I en scen ser Blake samma get som Tina ser i första "Terror på Elm Street" filmen och i en annan ser vi en ung Jason få en säck över huvudet. Det är en referens till den säck han använde innan han hittade den kända hockeymasken.

3. Det har naturligtvis ryktats om en uppföljare till "Freddy vs. Jason" men än så länge har inget konkret hänt. Det envisaste ryktet var att man skulle göra "Freddy vs. Jason vs. Ash" där Ash från "Evil Dead" filmerna skulle vara med…


HANS-ÅKE LILJA (2004-04-28)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (10)
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2004
Bolag: SF
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen
Extramaterial:
Kommentarer av regissören Ronny Yu samt Robert Englund och Ken Kirzinger, Borttagna scener, Allt du vill veta om produktionen, Trailer och TV-spot & Musikvideo
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (26/2):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
DRAMAFILMERNA