Som en jullovsfilm med jättebudget

FILMEN

Hade jag varit kanske 13 år hade jag troligen älskat "Race to Witch Mountain". Den känns precis som en jul- eller sommarlovsfilm med en rejäl storbudget. Jag hade lätt kunnat identifiera mig med de två ungdomarna, som i själva verket är aliens, som kraschlandar i Las Vegas och hamnar i baksätet hos taxichaffisen Jack Bruno (Dwayne Johnson) - trots att de pratar väldigt konstigt. Jag hade lätt sugits in i den rafflande historien där ungdomarna och Jack dels flyr från elaka government-gubbar som till varje pris vill ta fast dem och en ännu elakare aliensoldat som till varje pris vill ha ihjäl dem.

Men nu är jag inte 13 år.

Därmed ska jag inte säga att filmen går mig helt förbi för det. Nej, det är ett ganska bra matinéäventyr med scifi-förtecken, även om storyn är lite tunn och dialogen lite påfrestande.

Dwayne Johnson är dock lysande. Hans karaktär har ett litet mörkt förflutet där han gjort dumma saker och suttit i fängelse för dem, men han finner snabbt ett ansvar för ungdomarna som bokstavligen ramlat i hans armar. Dessutom har han alltid en snärtig replik på lager, precis som vilken actionhjälte som helst. En bit in i filmen får han en kvinnlig medhjälpare i form av Carla Gugino som spelar Dr. Alex Friedman, en expert som lämpligt nog har en föreläsning på en UFO-mässa i Las Vegas.

Ondskan i filmen gestaltas av Ciarán Hinds som spelar den något ensidiga men drivande militärtypen som ägnat livet åt att jaga aliens. Hinds får dock brottas med en del töntiga repliker, som när han till exempel förklarar att ungdomarna är "illegal aliens utan pass"... Suck!

Annars är det ungdomarnas repliker som är det mest störande i filmen. De har fått en vuxen och välartikulerad vokabulär som ska indikera att de är högre stående varelser. "He require some sort of proof. He thinks we're insulting his intelligence.", säger den ena och det är ändå en ganska tillbakahållen mening. Trots att det är meningen att det ska kännas onaturligt, så blir det bara konstigt.

Men som sagt, en 13-åring kan mycket väl älska filmen, och jag ska inte sticka under stolen med att filmen har ett visst underhållningsvärde även för vi som är äldre än så. Det är en välgjord film och för mig personligen ett tydligt exempel på att Dwayne Johnson är en lysande skådespelare och inte bara en före detta wrestlingstjärna som fått roller i filmer.


EXTRAMATERIALET

Ett 20-tal minuter med bortklippta scener med introduktioner av regissören Andy Fickman finns att se om man orkar, och även ett kortare block med bloopers.

Det finns även ett litet inslag där Andy Fickman berättar om alla kopplingar till originalfilmen, som växlar mellan att vara charmiga (till exempel att barnen från originalet gör vuxna roller i denna) till extremt nördiga i stil med att en polis med en replik är döpt efter producenten av originalet...


TRE SAKER

1. Filmen är en remake på "Escape to Witch Mountain" (1975) som även gjordes för tv 1995. Det finns även en "Return from Witch Mountain" (1978) som en uppföljare till den första filmen. Enligt extramaterialet är de svenska titlarna på dessa filmer "Den äventyrliga flykten" och "Doktor Gannon och hans robotar"...

2. Designen på aliensoldaten är hård och tuff, så imponerande att töntarna på UFO-mässan nästan gör i brallan när de ser dräkten. När Jack Bruno senare i ett slagsmål får av honom hjälmen så ser han riktigt otäck ut utan den.

3. Avdelningen "varför ödsla tid på något så onödigt?": under filmens titelvinjett finns det i ljudmixen morsekod som säger "vänligen stäng av era mobiltelefon". Väl spenderade pengar...


ANDERS JAKOBSON (2009-10-11)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin Äventyr
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
© Disney
Genre: Äventyr
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2009
Bolag: Disney
Ljud: DTS-HD 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.35:1
Extramaterial:
Deleted scenes, Bloopers, Backstage Disney, D-Box
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (26/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
DRAMAFILMERNA