Inte dåligt, men inte nåt speciellt.

FILMEN

"Kommissarie Anna Travis" är det usla svenska namnet på den brittiska miniserie-serien "Above Suspicion". I den första miniserien anländer Anna Travis till sin nya stationering hos Londonpolisen, och öppnar starkt genom att ha högklackat på en lerig mordplats varefter hon kräks vid åsynen av liket.

Avdelningschefen blir lite tveksam till hennes kompetens, men har hjälpt henne att få sin nya position som en tjänst till hennes avlidne far. Travis gör ändå sitt bästa för att visa vad hon kan, när de försöker lösa fallet med mannen som stryper prostituerade med deras egna underkläder.

Denna första del består underligt nog av ett 46 minuter långt avsnitt och ett 68 minuter långt avsnitt, vilket tillsammans inte är mer än en vanlig film fast man mitt i avbryts med "detta händer nästa vecka", sluttexter, och "detta hände förra veckan". Knäppt.

Miniserie nummer två ligger på sin egen skiva, och består av tre helt normala 46 minuter långa avsnitt. Även om det nu blir över två timmar långt, känns det ändå helt onödigt att se det som tre avsnitt med sluttexter och "detta händer nästa vecka"-klipp.

Ett lik hittas. En ung kvinna har delats på mitten och obduktionen visar att hon omänskligt torterats av någon med kirurgkunskaper och extrema perversioner. Ju fler saker som händer, desto mer passar händelserna ihop med fallet "Den svarta dahlian" som skedde (i verkligheten) 1947. Mördaren verkar njuta av att ostört kontrollera polisens arbete, kaxig över att han liksom den svarta dahlians gärningsman kommer att gå fri.

Omslaget till skiva nummer ett har undertiteln "The case of the copycat murderer", vilket är underligt eftersom programmet inte har någon undertitel egentligen, att programmet inte handlar om en "copycat" och att program nummer två faktiskt gör det. Dock heter den andra delen "Red Dahlia", vilket är en mindre Sherlock Holmes-ig titel.

På tal om Sherlock Holmes så känns inte "Above Suspicion"-programmen som några direkta deckare med en klurig nöt att knäcka. Det rullar mest på med lite polisarbete, och så får de en misstänkt som de sen försöker koppla till dåden. Det är inte dåligt, men det är inget speciellt alls. Kanske man kunde räknat ut med tanke på att författarinnan Lynda La Plante har skrivit fler än femtio likadana tv-deckare de senaste trettio åren. Pass.


EXTRAMATERIALET

Tre featurettes på totalt 20 minuter är väldigt pratiga och ger inte nämnvärt mycket. Trailers för fem andra filmer avslutar den första skivans extramaterial. En featurette plus intervjuer är återigen pratiga med mycket ryggdunkande från alla inblandade, men lite snack om tillverkandet av mordoffren är något intressant. Efter dessa 30 minuter får vi sex trailers för andra filmer.


TRE SAKER

1. Det första programmets vinjettmusik, som också används på DVD:ns meny, har nån konstig sång som är jävligt irriterande. Mycket underligt val av musik till ett sånt här program.

2. Första filmens huvudmisstänkte heter Daniels, och hans advokat heter Radcliff. Om detta är nån sorts referens till "Harry Potter"-skådisen Daniel Radcliffe vet jag inte, men jag gjorde den kopplingen i alla fall.

3. Ytterligare en "Above Suspicion" har filmats, med en fjärde på gång.


HENRIK ANDERSSON (2011-04-14)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2011
Bolag: Scanbox
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Behind the scenes
Genre: Drama, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2011
Bolag: Scanbox
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Cast interviews, Making of
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (18/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA