Välgjord men inte överdrivet intressant

FILMEN

För inte alls överdrivet länge sedan såg jag "The General" och orerade om hur lätt det är att dras in i verklighetsbaserade filmer om gangsters. Ofta är det fascinerande historier, men ibland är de inte alls det. "Citizen Gangster" känns generellt sett som en ganska medelmåttig historia om den fattiga familjefadern som drogs in i den kriminella världen för att försörja sin familj. Ett upplägg som är lika gammalt som gatan och som kan berättas på ett intressant sätt. I detta fall finns det inte mycket i filmen som sticker ut, men det är ej heller någon dålig film.

Det handlar om Kanadas mest kända bankrånare Edwin Boyd (Scott Speedman), en WWII-veteran som får det knepigt med ekonomin i det tuffa klimatet efter kriget. Hans dröm är att bli skådespelare, men utan erfarenhet är det stört omöjligt att få jobb. Lösningen blir i stället att använda sin talang och råna banker. Då det går väldigt lätt fortsätter han och blir snabbt förmögen. Hans fru (Kelly Reilly) luras att tro att pengarna kommer från en skådespelarkarriär, men så småningom kommer sanningen fram och hon får motvilligt acceptera att det är så Edwin försörjer filmen.

Dock blir lyckan inte särskilt lång. Edwin blir tillfångatagen av polisen Rhys (William Mapother) och hamnar i finkan. Där stöter han på andra bankrånare (Kevin Durand och Brendan Fletcher) som han rymmer tillsammans med och sedermera startar en liten liga med. Rånen blir allt värre och värre och i och med det ökar riskerna och konsekvenserna.

En ganska basic gangsterhistoria med andra ord. Filmen är välspelad och välgjord men känns inte så överdrivet intressant. Den här historien har berättats tidigare och "Citizen Gangster" saknar det lilla extra för att föra upp den till en högre nivå.


EXTRAMATERIALET

Standardutbud i form av trailers och bilder.


TRE SAKER

1. I filmen visas ett tv-klipp som är från Canadian Broadcasting Corporation Television networks (CBC-TV) premiärsändning.

2. Brian Cox gör ytterligare en liten biroll som Edwins pappa. Stabilt som alltid, men även lite lätt på rutin.

3. Filmen är skriven och regisserad av Nathan Morlando som har gjort en film som känns väldigt tidstrogen, med ett påtagligt undantag: Det är hyfsat modern musik i filmen.


ANDERS JAKOBSON (2012-08-31)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2012
Bolag: Noble Entertainment
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (25/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
DRAMAKOMEDIERNA