Inte tillräckligt fängslande

FILMEN

Det blev ingen J.J. Abrams-effekt för "Alcatraz". Serien lades ned efter en säsong och får sålunda inget riktigt tillfredsställande slut. Finalen på serien är en typisk säsongsfinal som besvarar vissa frågor men långt ifrån alla, och någon fortsättning lär det förmodligen inte bli. Snopet, då serien jobbar sig fram till en viss spänning i takt med att allt fler av seriens gåtor besvaras.

Abrams "Fringe" led inledningsvis av samma problem. För mycket frågor, för lite svar, men lyckades klamra sig fast vid sin publik och fick i takt med att fler säsonger gjordes utvecklas till något riktigt spännande. "Alcatraz" får inte samma chans i och med att den inte finns längre.

Serien utgår ifrån en väl bevarad hemlighet, nämligen att fängelseön Alcatraz utanför San Francisco stängde 1963 och att samtliga fångar omplacerades. I själva verket försvann de i tomma intet. Nu, 50 år senare, kommer de tillbaka utan att ha åldrats ett dugg och begår nya brott. Polisen Rebecca Madsen (Sarah Jones) ramlar in i ett brott begånget av en av dessa återvändare utan att veta om det, och lyckas med hjälp av en Alcatrazexpert, Dr. Diego Soto (Jorge Garcia), lösa det. Båda rekryteras av den mystiska agenten Emerson Hauser (Sam Neill) som givetvis inte säger mer än han själv anser sig behöva, men han berättar i alla fall hur det ligger till och det nyblivna teamet börjar jaga fler återvändare.

Avsnitten koncentreras kring en specifik fånge som återvänder där vi även i flashbacks får se fångarnas tid på Alcatraz. Det är här seriens stora gåtor kommer fram, där fängelsechefen Edwin James (Jonny Coyne) både manipulerar fångarna och driver hemliga experiment med dem. Det hela blir ännu mer intrikat då det visar sig att Madsens farfar är en av de fångar som kommit tillbaka, och som dessutom mördat hennes kollega i inledningen av serien. Madsen är alltså mer insyltad än vad hon vet, och så småningom verkar det vara så att hennes farfar är en nyckelperson i hela gåtan.

Och apropå nycklar så spelar sådana stor roll i den övergripande mystiken då det finns en dörr i fängelset som enbart tre nycklar kan öppna...

Många gåtor som sagt och det tar en ganska lång tid innan man som tittare börjar få några svar och när det är som mest spännande är säsongen - och serien - slut.

Jag kan inte påstå att jag är speciellt besviken över att serien avslutades då den aldrig riktigt fängslade mig så som jag hade hoppats att den skulle göra, men jag är besviken på att inte få ett tillfredsställande slut. Säsong 1 är på tretton avsnitt och min magkänsla är att det skulle ha gått att få ihop ett vettigt slut på historien med fem-sex avsnitt till.

Nu blir det inte mer än så här, om inte ett under sker, men jag är mycket tveksam till det.


EXTRAMATERIALET

Man hade givetvis önskat att det hade funnits någon liten film där skaparna förklarade vad som var grejen med serien och var den skulle tagit vägen, bland extramaterialet, men det får vi inte.

I stället är det en tiominuters bakomfilm om fängelset Alcatraz, både det riktiga och det som skapats till serien. Dessutom finns det några minuters bloopers och lite bortklippta scener till några av avsnitten.


TRE SAKER

1. I ett avsnitt figurerar en värdetransportbil med numret "481516", som de skarpögda direkt identifierar som de fyra första talen i "Lost"-numren...

2. Alcatrazexperten Soto har även en egen serietidningsaffär och det är en del referenser till serier och superhjältar genom säsongen.

3. I finalavsnittet blir det en äkta biljakt över San Franciscos gator, så som vi sett många gånger genom filmhistorien, bland annat i filmen "Bullitt". Madsen har faktiskt en identisk bil som den Steve McQueen körde i "Bullitt", men i just denna biljakt är den bilen inte inblandad.


ANDERS JAKOBSON (2013-01-10)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 3
Utkomstår: 2012
Bolag: Warner Bros.
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Alcatraz: Island of Intrigue, Unaired Scenes, Gag Reel
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (16/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
ANIMERADE FILMERNA