Fullt schema inte speciellt öde ö

FILMEN

"Robinson Crusoe" borde väl nästan alla känna till. Skriven av Daniel Defoe, publicerad 1719, och ofta ansedd som den första romanen på engelska, handlar boken om en skeppsbruten man som tillbringar 28 år på en öde ö, först ensam och sedan med sin jämlike Fredag. Historien har filmats åtskiliga gånger och här den senaste i raden, en engelsk-brittisk-kanadensisk tv-serie.

Som så många klassiker har "Robinson Crusoe" smält samman till ett koncept snarare än en historia jag kan redogöra i detalj för, men när jag läser en kort sammanfattning av boken känner jag igen många detaljer och sekvenser som är med i tv-serien, sådant som jag absolut trodde var påhittat.

För det här är kanske inte "Robinson Crusoe" som man minns det. Vår Robinson är rena blandningen av MacGyver, Indiana Jones och Errol Flynn. Precis som bok-Robinson har han tagit till vara på allt han kunde ta till vara på från sitt sjunkande skepp och här byggt en avancerad träkoja som skulle göra självaste Trazan och Banarne avundsjuka. Uppfinnesrikedomen finner inga gränser, och dessutom är Robinson en jävel på att rigga luriga fällor åt eventuella inkräktare.

Det behövs, för det är verkligen ingen "öde ö" han bor på. Fredag finns givetvis vid hans sida, en hyperintelligent "vilde" som både kan fajtas och prata tolv språk flytande. Dock är det inte många sekunder Robinson och Fredag är ensamma på ön - är det inte kannibaler, likt de som en gång ville äta upp Fredag, så är det pirater, och är det inte pirater så är det andra sjöfarare eller mystiska stammar som vill straffa Robinson av märkliga anledningar. Det är fullt schema för duon.

Mycket action och många skurkar som bara är ett simpelt "arr!" från att vara de generiska sjörövarna som man sett så många gånger förr...

Parallellt med äventyren får vi flashbacks till Robinsons tid i England, där han som fattig tvingades anförtro sig till den förmögna Blackthorn och sedermera hamna i snårigt trassel som var anledningen till att han for iväg från hemlandet. Många av flashbacksen delar teman som berättas på ön, och mot slutet av säsongen blir flashbacksen i själva verket parallella berättelser då folk blivit medvetna om att Robinson fortfarande är vid liv och helst av allt vill återvända till sin älskade Suzannah och deras barn.

Inledningsvis tycker jag inte att flashbacksekvenserna fyller någon funktion utan bara tar tid från händelserna på ön, men så småningom inser jag dess vikt.

Det här är en fullfjädrad matinéäventyrsserie där hero-musiken spelas i tid och otid, där värjor slår gnistor mot varandra, där spännande miljöer alltid upptäcks och där skurkarna åker på däng. Trots ett ibland alldeles för långsamt tempo så är det ändå en trevlig tv-serie. Den är väldigt välgjord där specialeffekterna bara ibland inte håller måttet. Dessutom har man fått till en väldigt bra kemi mellan Philip Winchester (Robinson) och Tongai Arnold Chirisa (Fredag) som både slänger käft och räddar livet på varandra omlott. Blackthorn, som alla utom Robinson direkt fattar är en lurig ål, spelas av Sam Neill som trots sitt träaktiga skådespeleri ändå gör rollen bra.

"Robinson Crusoe" har så vitt jag inte vet visats i Sverige, men om den skulle det skulle jag tippa på en eftermiddagstid på TV6. Jag tror ni fattar hur stuket är då. Trevigt, okomplicerat, men en bit kvar till högsta klass.


EXTRAMATERIALET

Ingenting.


TRE SAKER

1. Boxen heter "The Complete series", men det finns så klart en möjlighet till att det blir en andra säsong. Dörren lämnas öppen i det sista avsnittet.

2. Den kompletta titeln till boken "Robinson Crusoe" är "The Life and Strange Surprizing Adventures of Robinson Crusoe of York, Mariner: Who lived Eight and Twenty Years, all alone in an un-inhabited Island on the coast of America, near the Mouth of the Great River of Oroonoque; Having been cast on Shore by Shipwreck, where-in all the Men perished but himself. With An Account how he was at last as strangely deliver'd by Pyrates. Written by Himself". Japp, ska det vara så ska det vara...

3. Utöver Sam Neill så är det enda riktigt kända namnet i serien Sean Bean som spelar pappa Crusoe i flashbackscenerna.


ANDERS JAKOBSON (2010-02-04)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin Äventyr
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Äventyr, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 3
Utkomstår: 2010
Bolag: Scanbox
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (22/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
KOMEDIERNA