En annorlunda vampyrfilm

FILMEN

I "Daybreakers" är rollerna de omvända. Här är det vampyrerna som är det vardagliga och människan som är ovanlig. Året är 2019 och för 10 år sedan började folk förvandlas till vampyrer. Riktigt hur och varför förklaras aldrig men nu räknar men med att ungefär 95 procent av mänskligheten utrotats. Detta är dock ett problem för vampyrerna som fortfarande livnär sig till största del på människoblod. De jobbar dock för högtryck för att få fram en syntetisk motsvarighet och på så vis rädda vampyrsläktet. Saken är nämligen den att om en vampyr inte får människoblod under en längre period förvandlas han. Han muterar till något som påminner om en förväxt fladdermus med vassa tänder. Än värre blir det om vampyren dricker sitt eget blod. Då förvandlas han fortare och till något mycket värre.

För att undvika detta jobbar man nu alltså på att ta fram ett syntetiskt alternativ. Samtidigt som man har människor som boskap för att försörja alla vampyrer med riktigt blod. Edward Dalton (Ethan Hawke) är mannen som leder forskningen men inte helt oväntat är han inte helt bekväm i rollen som vampyr. Han tycker synd om människorna och ser främst att jakten på människor kan sluta om han får fram ett alternativ. Hans boss Charles Bromley (Sam Neill) har dock andra planer. Han vill fortsätta sälja människoblod till de som kan betala för det. Allt förändras dock när Edward kontaktas av Audrey Bennett (Claudia Karvan) och Lionel "Elvis" Cormac (Willem Dafoe) som påstår sig ha ett botemedel, ett sätt att förvandla tillbaka vampyrerna till människor.

"Daybreakers" är helt klart en annorlunda vampyrfilm. I stort funkar upplägget, men man har ibland tagit sig lite för stora friheter med själva vampyrfenomenet. Emellanåt slutar vampyrerna vara de sofistikerade varelser de rätt ofta porträtteras som även om de innerst inne är monster. Ofta är det ett bett i halsen och kanske lite tuggande, men här sliter de formligen sönder kroppar och äter på delarna. Det är nästan så de ibland påminner mer om zombies än vampyrer och det känns inte helt rätt.

Annars är själva upplägget bra. Vampyrerna lever som människor med affärer, barer där man kan dricka utspätt blod, poliser och så vidare. De har till och med uppfunnit bilar där de kan stänga igen alla fönster och styra med kameror för att kunna vara ute och köra under dagen. De annonserar om underjordiska gångar likt tunnelbanesystem där tanken är att vampyrer ska kunna ta sig fram under dagtid utan att brinna upp.

En sak gillar jag dock inte. När vampyrerna dör, för det gör ju några, ser det inte speciellt trovärdigt ut. Eller jo, ibland ser det riktigt bra ut rent tekniskt, framförallt när de hamnar i solen, men när de spetsas och bara försvinner känns det mer tveksamt. Det känns ibland som man försökt spara lite pengar på just dessa scener vilket är synd. Skådespelarinsatserna är å andra sidan riktigt bra. Både Ethan Hawke och Willem Dafoe är ju fullblodsproffs ända ut i fingerspetsarna och Claudia Karvan funkar också hon väldigt bra som Audery. Sammanfattningsvis blir "Daybreakers" en godkänd film som vänt på steken när det gäller vampyrfilmer. Jag är inte säker på att jag gillar denna vändning fullt ut men trots det blir "Daybreakers" en och en halv timme skaplig underhållning i slutändan.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Det känns både lite nyskapande och lite som ett helgerån att man förändrat vampyrerna så mycket som man ändå har här.

2. Eftersom vampyrer dör om de hamnar i solen blir det mycket sol i filmen. Tyvärr ser det allt för ofta fejkat ut när solstrålarna dyker upp.

3. De problem vampyrerna har med att täcka sitt matbehov påminner en hel del om de problem som finns idag för oss människor.


HANS-ÅKE LILJA (2010-07-03)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2010
Bolag: Noble Entertainment
Tema: Vampyrer
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk Widescreen 2.40:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (15/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
DRAMAKOMEDIERNA