En klassiker i ny lyckad konvertering

FILMEN

För 20 år sedan kom "Jurassic Park" och satte en helt ny standard för hur filmer kunde göras. Då var den verkligen top-of-the-line när Steven Spielberg med Industrial Light & Magic i bakfickan presenterade verklighetstrogna dinosaurier på filmduken. Jag minns det som en enormt stor filmupplevelse då, och faktum är att filmen håller väldigt väl än i dag.

Inte bara specialeffekterna utan även som en hisnande äventyrsthriller där hjärtat sitter i halsgropen nästan hela tiden. Den bör räknas till en av de senaste 25 årens stora klassiker och förmodligen ett avgörande verk för filmbranschens utveckling.

Och som en klassiker känns det lite märkligt att recensera den, men storyn är ungefär så här: Superrika John Hammond (Richard Attenborough) har köpt en ö i Costa Rica och byggt upp en äventyrspark av sällan skådat slag. Hans investerare är dock lite oroliga så Hammond kallar in två experter - Dr. Alan Grant (Sam Neill) och Dr. Ellie Sattler (Laura Dern) - för att få ett utlåtande om parken innan öppning. Kaosmatematikern Dr. Ian Malcolm (Jeff Goldblum) och Hammonds barnbarn ansluter och gruppen kan ta del av parkens mycket speciella djur. Hammond har nämligen kommit på ett sätt att återskapa dinosaurier och för samtliga blir det en omskakande upplevelse.

Men givetvis går allting åt pipan. Ett rejält oväder i kombination med en korrupt säkerhetsexpert gör att alla elstängsel stängs av och dinosaurierna springer fritt och vårt gäng får fullt upp med att klara sig undan hungriga Tyrannosaurus Rex och listiga Velociraptorer.

Resultatet är en spännande film som ändå attackerar en del allvarliga ämnen. Kommersiella intressen och människans behov av att leka gud. Det är gott om "planteringar" i filmen som föregår vad som kommer att ske, allt från Dr Grants animerade berättelse om Velociraptorn och Dr Malcolms kaosteorier.

På något sätt vill jag se filmen som en tvilling, eller möjligen kusin, till "Hajen". Steven Spielberg kan det där med skrämmande djur helt klart.

3D-VERSION

3D-konverteringar är lite känsligt tycker jag. Både när nya filmer förvandlas till 3D under postproduktionen och när äldre filmer 3D-konverteras. "Jumper" var ju ett tydligt exempel på en 3D-konvertering bara för sakens skull. Lyckligtvis är "Jurassic Park" en av de filmer där 3D-konverteringen är mycket lyckad och dessutom tillför något till en redan mycket välgjord film.

Faktum är att det känns som att det var så här filmen var gjord redan från första början. Det finns inget att klaga på och filmen får ett naturligt och värdigt lyft genom denna tredje dimension.


EXTRAMATERIALET

Detta är en fullsmockad utgåva, där dock 95% är det som ingår på den vanliga blu-ray-utgåvan som kom för ungefär ett år sedan. Det är bara ett nytt inslag sedan dess och det handlar om 3D-konverteringen.

Spielberg berättar att han valde väldigt 3D-aktiga filmvinklar utan någon som helst tanke på att filmen en dag skulle förvandlas till 3D. Det var bara något som passade filmen, vilket gjorde den till en god kandidat för post-konvertering. Det var kvaliteten på "Titanics" 3D-konvertering som fick Spielberg att gå igenom projektet.

Från den äldre utgåvan finns tre färska, inspelade 2011, tillbakablickande dokumentärer av numera klassiskt Universal/Spielberg-snitt. Många av de inblandade delger sina tankar om filmen och inspelningen samtidigt som bakommaterial från förr kompletterar det hela. Som alltid bra och hyfsat heltäckande.

Vill man fördjupa sig finns några timmar med äldre bakommaterial att suga tag i. Både en rejäl making of men även lite exklusivt material från olika produktionsmöten och testanimationer etc. Här blir det heltäckande, men även lite lätt upprepande. Mycket information återkommer.

Personligen roas jag av det korta inslaget om foley, det som på svenska kallas för "tramp", det vill säga de som skapar praktiska ljudeffekter. Vem hade kunnat tro att glass-strutar användes för att ljudsätta dinosaurieägg som kläcks?


TRE SAKER

1. Det ska väl poängteras att inte alla dinosaurieinslag är datagjorda. Mycket är rörliga modeller i naturlig storlek och det är kombinationen av det praktiska och det digitala som är filmens stora styrka. Dessutom skulle inget av det fungerat utan de effektiva ljudeffekterna.

2. Samuel L. Jackson gör en stor biroll i filmen. Hans karaktär har en cigarett i munnen i varenda scen, vilket i dag känns som en mycket märklig bild.

3. Filmen fick två uppföljare: "The Lost World: Jurassic Park" och "Jurassic Park III" som jag inte minns så speciellt mycket av. Speciellt trean minns jag dock som en stor besvikelse. En fjärde film med titeln "Jurassic World" är planerad till 2015.


ANDERS JAKOBSON (2013-11-19)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (3)
20 senaste recensionerna i kategorin Äventyr
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Äventyr
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2013
Bolag: Universal
Ljud: DTS-HD Master Audio 7.1
Bild: 1080p High Definition 1.85:1
Extramaterial:
The World of Jurassic Park 3D, Return to Jurassic Park: Dawn of a New Era, Return to Jurassic Park: Making Prehistory, Return to Jurassic Park: The Next Step in Evolution, Archival Featurettes, Behind the Scenes, Jurassic Park: Making the Game, Theatrical Trailer
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (21/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA