Seg men rolig variant känd saga

FILMEN

Kan ni sagan om "Jack och bönstjälken"? I grova drag handlar det om Jack och hans mamma. Pappan är död och det är fattigt i hushållet. När Jack ska sälja deras sista ko blir han lurad av en mystisk man som föreslår ett byte mot några magiska bönor. Jack sår bönorna som växer upp till en gigantisk stjälk som han klättrar upp för och hamnar i jättarnas land där han hittar en gås som lägger guldägg och en självspelande harpa. Jack stjäl dem, har ihjäl den onda jätten och klättrar ned igen och lever rikt och lyckligt resten av livet.

Slut på sagan? Ja, men tänk om sagan faktiskt var sann? Vad hände då med Jack och hans familj? Det är det som denna tre timmar långa tv-film avhandlar.

Jack Robinson (Matthew Modine) är helt ovetande släkt med sagans Jack. Han är ohyggligt rik och driver det framgångsrika familjeföretaget. Han har ingen egen familj och det viskas om en familjeförbannelse där varje manlig medlem dött under mystiska omständigheter vid 40-årsåldern. Vid familjens gamla slott i England pågår en utgrävning. Det är tänkt att slottet ska byggas om till ett kasino, vilket upprör lokalbefolkningen. Under utgrävningen påträffas gigantiska benrester som pusslas ihop till något som inte är mänskligt. Jack får dra ut informationen ur sin kollega Sigfried Mannheim (Jon Voight) som är oerhört förtegen om sanningen.

Jack reser dit och får av sin gamla faster Wilhelmina (Vanessa Redgrave) höra sanningen om familjens rikedomar, en historia han så klart inte tror på. Det är ju en saga. Samtidigt träffar han den mystiska Ondine (Mia Sara) som verkar komma från någon annan värld. Av Wilhelmina får han även den enda kvarvarande bönan som han slutligen sår och givetvis växer en ny stjälk fram som han klättrar upp på och hamnar precis som sin förfäder i jättarnas land. Men där är allting dött och Jack anklagas för det brott hans förfäder utförde. Går misstaget att rätta till på något sätt eller måste Jack dö för att förbannelsen ska hävas och jättarnas land blomma upp igen?

Det är ju faktiskt lite roligt att man gjort den här twisten på sagan i stället för en rak adaption av originalsagan. Nu är den visserligen med i filmen i ett par olika varianter beroende på synvinkel, men det mesta handlar om den moderna, godhjärtade Jack som får lära sig sanningar om det mesta.

Filmen gjordes 2001 och har uppenbara brister i specialeffekterna. De håller inte alls måttet och tempot är stundtals sirapssegt, nästan som att de var tvungna att få ihop material till tre timmar när det hade gått lika bra att berätta historien på två. Detta yttrar sig bland annat i de dialoger där jättarna är med som verkar leva i en annan hastighet.

Det är en ganska bra film, men långt ifrån en klassiker.


EXTRAMATERIALET

Några biografier, en trailer och så en kortare making of hittar man som extramaterial. Den sistnämnda handlar uteslutande om Jim Henson's Creature Shop som gjorde alla praktiska och digitala specialeffekter i filmen.

Här märks det hur daterad filmen är. Datorerna som skymtas är uråldriga och klumpiga och de som uttalar sig tycker att effekterna är av toppklass, vilket de tyvärr inte är. Roligt att se dock.


TRE SAKER

1. Både Jon Voights och Vanessa Redgraves karaktärer pratar med brytningar, vilket känns relativt överflödigt och onödigt. Redgrave låter som hon skulle vara från Transylvanien.

2. Precis som andra sagor har "Jack och bönstjälken" filmats otaliga gånger. Den första filmatiseringen gjordes 1902 och sedan dess har historien filmats med både Musse Pigg och Abbott och Costello. Den senaste gjordes 2010 och fler lär det bli. Disney har varit sugna men tydligen håller Warner på att utveckla ännu en filmatisering.

3. Långsökt svensk koppling: I en scen kan man se en curlingmatch på tv. Det är VM-finalen från 2000 där Sverige förlorade mot Kanada...


ANDERS JAKOBSON (2011-08-27)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin Äventyr
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Äventyr
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2011
Bolag: Njutafilms
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: Anamorfisk widescreen 1.77:1
Extramaterial:
Biografier, trailer, making of
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (16/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA