Samma värld men nya, gamla äventyr

FILMEN

Under tio år förvandlades J.K. Rowlings sju böcker om Harry Potter till åtta filmer, och även om Potter-sagan tog slut där så gjorde den förstås inte det. Bara för några år sedan kom teaterföreställningen "Harry Potter and the Cursed Child" som också givits ut som manus i bokform och även översatts till svenska. På film fortsätter Harry Potters universum, men många år tidigare och med nya karaktärer, i och med denna film. "Fantastiska vidunder och var man hittar dem" var ursprungligen en titel på en skolbok som figurerade i Potter-sviten och 2001 skrev Rowling boken på riktigt under pseudonymen Newt Scamander och den nu existerande fiktiva boken såldes för välgörande ändamål. Boken, som är något av ett uppslagsverk, ligger nu som grund till en ny filmsvit i fem planerade delar där "Fantastiska vidunder och var man hittar dem" är den första.

Newt Scamander (Eddie Redmayne) anländer till New York med en väska fylld med magiska djur. Det är det förstås ingen som vet. Newt är magizoolog och jobbar på att bevara och skydda magiska djur, titelns fantastiska vidunder. Han jobbar även på att dokumentera dem i en liten bok. Newt är före detta student vid Hogwarts och tidigare anställd hos Trolldomsministeriet. Trots att han kommer till Amerika av en anledning hamnar han mitt i stridens hetta nästan omedelbart. I samband med att han ser en evangelist (Samantha Morton) mässa om att det fortfarande finns häxor i världen, rymmer ett av hans djur ur väskan. Det är en niffler som fascineras av skinande objekt som mynt och olyckligtvis är Newt precis utanför en bank. I jakten på nifflern stöter han på en "världsling" (det amerikanska namnet på mugglare), Jacob Kowalski (Dan Fogler) som blir vittne till olika magiska händelser. När de skiljs åt förväxlas deras väskor, vilket uppdagas när Newt fångats in av den före detta auroren Tina Goldstein (Katherine Waterston) vid MACUSA (Magical Congress of the United States of America) och hon vill visa upp hans vidunder för president Seraphina Picquery (Carmen Ejogo) och den högrankade Percival Graves (Colin Farrell).

Newt och Tina letar rätt på Jacob men skadan är redan skedd. Flera fantastiska vidunder har rymt och de måste samlas in. Tinas syster Queenie (Alison Sudol) är med på ett hörn, men ingenting går smidigt och enkelt. Kulturkrocken mellan brittisk och amerikansk magi finns där i bakgrunden, och MACUSA vill förstås inte att varken Newt eller hans vidunder ska springa lösa. Men det värsta av allt är att New York skakas av något magiskt väsen som till och med dödar människor. Är det något av Newts djur eller är det något helt annat?

Man måste berömma Rowling för hennes enorma fantasi, i det här fallet när det gäller alla dessa vidunder och deras olika egenskaper. Vidare har de designats och blivit djur som emellanåt liknar "vanliga" djur, och emellanåt inte liknar något man sett tidigare. Det är fiffigt gjort, men det betyder även att filmen förlitar sig otroligt mycket på specialeffekter. Här brister det lite. Trots att man haft alla förutsättningar att lyckas känns det som Newt blickar förbi vissa av djuren när det är meningen att han ska ha ögonkontakt.

Samtidigt är det gott om sekvenser där specialeffekterna är... ehum, magiska, och i det stora hela är "Fantastiska vidunder och var man hittar dem" ett fartfyllt äventyr i en värld vi känner till från åtta tidigare filmer men som fortfarande har mycket kvar att visa oss. Att det är som upplagt med en franchise är givet, och det enda egentliga problemet jag ser just nu är att filmen inte är överdrivet barnvänlig. Historien är förhållandevis mörk och det finns inga yngre karaktärer för yngre tittare att identifiera sig vid, eller att växa upp jämsides som många gjorde med Harry Potter och hans kompisar. Jag vet inte om det är ett allvarligt problem, men det är ändå värt att notera.

Själv tycker jag att det är riktigt trevligt att kliva in i Potteruniversumet igen. Jag är kanske inte riktigt lika entusiastisk som när de åtta filmerna gjordes, men jag är ändå spänd inför framtiden. Hur ska de här karaktärerna och just den här världen utvecklas i kommande filmer? Klart spännande.


EXTRAMATERIALET

Det är gott om extramaterial, vilket känns helt logiskt när det handlar om första filmen i en tänkt ny franchise. Det finns liksom något att säga. Till att börja med görs det i en inledande featurette som välkomnar oss tillbaka till Pottervärlden, med J.K. Rowling i spetsen. Hon har ju inte bara hittat på världen utan även skrivit filmmanuset till "Fantastiska vidunder och var man hittar dem".

Vidare går vi in i detalj angående karaktärer, varelser och design med många underval till varje kategori. Mest road blir jag av designavsnittet där några av filmens mest betydande scenerier visas upp i all sin prakt. Kanske allra mest spännande är Newts väska, för den rymmer hur mycket som helst. En hel värld faktiskt, och det är en otrolig fräck detalj i filmen. Mycket kul att titta närmare på.

En kvart med bortklippta scener avslutar hela paketet. Bra, vettigt extramaterial!


TRE SAKER

1. Troligtvis kommer den här franchisen att heta "Fantastiska vidunder och..." men man vet inte förrän nästa film annonseras.

2. Den ska för övrigt komma 2018. J.K. Rowling har redan skrivit manuset och har idéer till den tredje filmen som å sin sida ska komma 2020.

3. I slutet av filmen dyker en väldigt känd skådespelare upp i en kort scen i en viktig roll. Vi ser mer av skådespelaren och rollen i nästa film...


ANDERS JAKOBSON (2017-04-05)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (8)
20 senaste recensionerna i kategorin Äventyr
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Äventyr
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2017
Bolag: Warner Bros.
Tema: Oscarsvinnare
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Extramaterial:
Before Harry Potter: A New Era of Magic Begins, Characters, Creatures, Design, Deleted Scenes
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (14/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ACTIONFILMERNA