Engagerande och välgjort

FILMEN

Den femte maj 1993 försvinner tre åttaåriga pojkar i West Memphis, Arkansas. Oroliga familjemedlemmar, allmänheten och polisen börjar genast leta men hittar dem inte. Det är först dagen därpå när polisen besöker ett dike på nytt som de hittar något. En barnsko. Och sen, i vattnet, ligger barnen - nakna, sargade och bakbundna med sina egna skosnören.

Skicket på liken vittnar om att det inte är några vanliga mord. Det ser snarare ut som det varit någon satanisk ritual, och polisen letar efter lämpliga gärningsmän i trakten. Strax därpå anhålls tonåringarna Damien Echols, Jessie Misskelley, Jr. och Jason Baldwin, och efter att Misskelley erkänt hur han sett Echols och Baldwin våldta och mörda pojkarna är saken biff. Echols döms till döden och Misskelley och Baldwin till livstids fängelse.

Rättvisan har skipats och allmänheten kan pusta ut: dessa mördande monster har hamnat i fängelset för gott.

Eller?

Några år senare börjar folk rota i fallet. Det är mycket som inte stämmer. Vittnesmål ignorerades, teknisk bevisning saknades och framför allt kom Misskelleys erkännande under märkliga omständigheter. Var detaljerna i det något som planterades av polisen? Kan det vara så att de tre tonåringarna i själva verket är oskyldiga och att mördaren/mördarna fortfarande är på fri fot?

En lång och byråkratisk väg mot resning inleds och en rad kändisar engagerar sig, däribland musiker som Eddie Vedder, Henry Rollins och Patti Smith, samt filmvärldens Peter Jackson och Fran Walsh, och Johnny Depp drar sitt strå till stacken för att en gång för alla reda ut vad som hände och se till att den verkliga rättvisan skipas.

"West of Memphis" är en lång och engagerande dokumentär som är hemsk på väldigt många plan, men kanske inte främst för morden på de tre pojkarna utan för sitt efterspel. De nästan två och en halv timmarna går fort och filmen är både välgjord och spännande.

Det är sällan en dokumentär inte är vinklad på något sätt, vilket gör att det är svårt att hålla sig opartisk till de teorier som läggs fram, men i det här fallet känns det väldigt solklart vad som faktiskt hände när alla pusselbitar lagts ut på bordet.

Mycket sevärd!


EXTRAMATERIALET

Som extramaterial erbjuds möjligheten att fördjupa sig genom dels ett kommentarspår och dels inte mindre än runt 90 minuter bortklippta scener. Ja, en hel långfilm till i form av uteslutet material.

Det finns även ungefär fem minuter med "Damiens förflutna", vilket betyder storys från Damien Echols uppväxt som återskapats med skådespelare. I och med att inte någon liknande scen är med i dokumentären känns de mest som ett stilgrepp som inte fungerade.


TRE SAKER

1. Ytterligare tre dokumentärer om fallet finns: "Paradise Lost: The Child Murders at Robin Hood Hills", "Paradise Lost 2: Revelations" och "Paradise Lost 3: Purgatory". Filmerna gjordes av Joe Berlinger och Bruce Sinofsky som även ligger bakom "Metallica - Some kind of monster".

2. En spelfilm, "Devil's Knot", med bland annat Reese Witherspoon, Kevin Durand, Stephen Moyer, Colin Firth, Elias Koteas och Bruce Greenwood i några av rollerna, hade premiär på Toronto International Film Festival i september 2013.

3. En höjdpunkt i dokumentären är när de sataniska inslagen i morden visar sig vara något helt annat...


ANDERS JAKOBSON (2013-10-03)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin dokumentär
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dokumentär
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2013
Bolag: Sony
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Commentaries, Deleted scenes, Damien's past re-creations
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (20/1):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN DECEMBER
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA