Skrämmande aktuellt hjärtskärande drama

FILMEN

När John Legend och Common gjort sitt framträdande av låten "Glory" på Oscarsgalan i våras stod publiken upp och torkade sina tårar. Redan då var budskapet i "Selma" aktuellt trots att dess handling utspelar sig för ungefär 50 år sedan. Att se den i dag, i september 2015, när nästan varenda post på sociala medier eller på nyheterna handlar om den stora flyktingkrisen i Syrien, är rent hjärtskärande. Detta speciellt då nästan en av de första scenerna i filmen visar små oskyldiga flickor som sprängs i luften mitt under ett samtal. Har vi verkligen inte kommit längre i utvecklingen av vår människosyn?

Varför "Selma" inte fick fler Oscarsnomineringar än de två den mottog är hett omdebatterat i Hollywood och ingenting jag kan svara på. Dock är det solklart att den borde varit där och nosat på några nomineringar till. Bland annat gör David Oyelowo en fantastisk prestation i rollen som Martin Luther King Jr och som förtjänar att uppmärksammas. Regissören Ava DuVernay levererar även ett par scener som sätter sig på minnet och som ensamma gör denna film så oerhört stark.

Förutom kampen om rösträtt för alla handlar även filmen om Kings liv och relation med sin fru. Detta hjälper till att hålla filmen från att gå i samma stil hela tiden och därför bli långtråkig. Det är mycket samma sak som går igen, men berättelsen hålls levande just genom att King inte porträtteras endast som den starka kämpen utan även som en vanlig man med vissa familjeproblem. Dock hade jag gärna sett lite mer av detta för att göra den andra sidan av berättelsen ännu starkare. Just nu ligger den väldigt nära gränsen till tråkig och det är mestadels de få scener som sticker ut som väcker åskådaren.

Förutom budskapet om alla människors lika värde ger filmen även budskapet om att detta är allas vår kamp, inte endast de som får ta emot hot direkt. Endast när vi står enade och hjälps åt kan vi segra och skapa en lite tryggare värld för alla.

Överlag är alltså "Selma" en fantastisk skildring av marschen för rösträtt och definitivt en film att se, speciellt idag när världen ser ut som den gör. Dock är det inte en film att strökolla en fredagskväll då den kräver åskådarens fulla uppmärksamhet. Se den i stället när du vill ha en djup film med stort budskap.


EXTRAMATERIALET

Finns inget.


TRE SAKER

1. Regissören Ava DuVernay skrev om alla de tal som Martin Luther King Jr gör i filmen efter att ett annat bolag köpt rättigheterna till de riktiga talen. Hon lär sammanlagt ha skrivit om 90 procent av manus, men hon är ändå inte listad som en av manusförfattarna.

2. Detta är andra gången skådespelerskan Carmen Ejogo porträtterar Coretta Scott King. Första gången var 2001 i TV-filmen "Boycott".

3. Många regissörer har tidigare velat regissera "Selma". Den som först var tilltänkt för uppdraget var Lee Daniels innan till slut Ava DuVernay tog över.


EMMA ÅKERLIND (2015-09-05)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
© Disney
Genre: Drama
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2015
Bolag: Disney
Tema: Oscarsvinnare
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (21/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
ANIMERADE FILMERNA