Underhållande action för stunden

FILMEN

Är man en framgångsrik filmskapare i sitt hemland brukar det inte dröja länge innan amerikanska producenter och bolag börjar rycka i trådarna och få över filmskaparna till the land of milk and honey and weapons at Wal-mart...

Det finns egentligen hur många exempel som helst, men en av de senaste är ryssen Timur Bekmambetov, mest känd för de rafflande fantasy-/action-/skräckfilmerna "Night Watch" och "Day Watch". "Wanted" är hans första amerikanska film, och det är tydligt att Timur tagit med sig sin visuella actionstil till USA. "Wanted" är spektakulär och djärv samtidigt som manuset inte riktigt håller, överdrifterna står som spön i backen och filmens livslängd sjunker med varje minut.

Hur lustigt det än låter så associerar jag till så vitt skilda filmer som "The Matrix", "Karate Kid" och "Star Wars: A New Hope" och kanske lite "Bourne"-trilogi när jag tänker efter. Filmens huvudperson Wesley (James McAvoy) är en ångestladdad ung man som lever ett skitliv, men som en dag helt oväntat får reda på att hans försvunna far var en mästerlig yrkesmördare som nu paradoxalt mördats och en organisation av yrkesmördare kallat Brödraskapet vill nu drafta Wesley så att han kan hämnas sin far.

Wesley drillas hårt; träning varvas med tortyr, allt medan mentorn Fox (Angelina Jolie) och chefen Sloan (Morgan Freeman) undrar om Wesley verkligen har vad som krävs. Till slut blir han redo att möta Cross, mannen som mördade hans far, men har Brödraskapet verkligen talat sanning när de berättat vem Wesleys far egentligen var?

Det som är lite tråkigt med den här filmen är när vi ungefär halvvägs in får reda på hur Brödraskapet får sina uppdrag. Jag ska inte avslöja hur det går till, men det är ett skapligt antiklimax som ger filmen ett ganska fånigt skimmer. Visserligen har filmen redan innan varit, och är definitivt efteråt, väldigt överdriven och overklig. Jag gnäller inte över detta, för action ska helst vara överdriven och långt ifrån realistisk för mest underhållningsvärde.

Och visst, "Wanted" bjuder på popcornunderhållning. Det är ingen film man direkt kommer att vilja se om med jämna mellanrum, men helt okej för stunden. James McAvoy är bra som lite pojkaktig och bortkommen, medan Angelina Jolie och Morgan Freeman gör ungefär vad man förväntar sig att de ska göra. För dem är "Wanted" bara ännu en film, men McAvoy lägger lite hjärta i sin roll. Fint det.


EXTRAMATERIALET

Det finns två kortare inslag att titta på. Det ena är ett nedslag under inspelningen av en rafflande biljakt. Det är dessvärre en ganska tråkig film, även om jag är stum av beundran till de som kan planera en biljakt och sedan filma den så att den blir precis så som de hade tänkt - fast 20 resor värre...

Den andra filmen tar oss med in i Brödraskapets fabriksbyggnad, ett maffigt scenbygge byggt i en gammal sockerfabrik i Prag.

Inte så värst upphetsande extramaterial alltså.


TRE SAKER

1. Mina filmassociationer ovan syftar mest på träningsbiten av filmen där det verkligen är Mr Miyagis utbildning av Karate Kid, Morpheus realitycheck med Neo och Yodas plågsamma träskträning med Luke Skywalker vi får se på ett annat sätt.

2. En annan association går till "Fight Club". Kontorsscenerna i inledningen och Wesleys voice-over har klara likheter.

3. Timur Bekmambetov lär göra fler amerikanska filmer, men här näst ska han avsluta sin trilogi med "Twilight Watch", som visserligen kommer att vara på engelska enligt vad jag har förstått.


ANDERS JAKOBSON (2009-01-09)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2009
Bolag: Universal
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Extramaterial:
Behind the scenes - Viper chase, Featurette - A set tour
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (25/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
ROMANTISKA KOMEDIERNA