Förutsägbar och oförutsägbar samtidigt

FILMEN

Evelyn Salt (Angelina Jolie) är en CIA-agent som hamnar i ett förhör med en gammal rysk agent som vill "hoppa av". Ryssen berättar något som CIA redan avfärdat som en gammal skröna, nämligen om hur ryska barn tränats till att bli "amerikaner" under det Kalla kriget och sedan infiltrerat USA i väntan på en stor attack kallad "Dag X" då USA kommer att slås ut totalt. Ryssen menar att det första steget av attacken är oerhört nära.

Salt säger att de hört den här skrönan förut, men då säger ryssen något som förändrar allt, som får Salts kollegor att vända sig emot henne och som får henne att fly för glatta livet för att säkra sin mans säkerhet och för att rädda sig själv.

Jag är lite medvetet luddig med plottsammanfattningen här för jag anser att man tjänar på att veta så lite som möjligt om filmen innan man ser den. Själv visste jag egentligen ingenting om den och lät bli att läsa på baksidan av omslaget och kunde därför blir skapligt överraskad när den första twisten i filmen kom.

Dock så är det rätt lätt att förutse vad som kommer att hända och redan efter en halvtimme hade jag knäckt en av filmens gåtor. Men det visade sig snabbt att jag inte kunde vara helt säker på att jag hade gjort det och så där fortsätter filmen – lite förutsägbar, men oförutsägbar på samma gång.

Man kan inte beskylla Angelina Jolie för att vara enkelsidig i valet av roller hon gör. Actionfilmer varvas med tunga dramer, men samtidigt känns det lite Lara Craft och Fox över Evelyn Salt. Hon gör inget dåligt jobb, men jag kan inte låta bli att känna att filmen hade gynnats av en lite mer oväntad kvinnlig huvudrollsinnehavare.

Med det sagt ska jag understryka att "Salt" är en helt klart godkänd actionfilm med lite "Bourne"-känsla, fullt kompatibelt med ett grisigt intag av en skål popcorn en fredagkväll.


EXTRAMATERIALET

Det är gott om extramaterial att titta på eller ta del av. Det finns en picture-in-picture-funktion att slå på, vilket numera nästan börjar kännas som standard på blu-ray-utgåvor, och även ett traditionellt kommentarspår.

I bakomfilmsväg finns det ett antal featuretter i olika längder. "The ultimate female action hero" behandlar Angelina Jolie som actionhjältinna i allmänhet och som Evelyn Salt i synnerhet. Jolie gjorde rollen kort efter att hon värpt ur sig tvillingar och gör dessutom alla stunts mer eller mindre själv. I "Spy Disguise" går man igenom de olika utseenden Salt har i filmen. Speciellt läskig är den sekvens där hon är utklädd och omgjord till man...

Filmens regissör Philip Noyce kallas i rubriken till filmen om honom för "The modern master of the political thriller" och hela filmen är lite insmickrande och så, men ger även en bra bild av hur han jobbar. Det finns för övrigt även en radiointervju med karln att lyssna på bland extramaterialet.

Vidare... "False identity" går igenom de datagjorda specialeffekterna i filmen, som faktiskt var fler och mer avancerade än jag hade trott. "The real agents" är en liten film om verkliga agenter och spioner från båda sidorna, och slutligen "Salt: Declassfied", som är den längsta featuretten, är den traditionella bakomfilmen som blandar och ger lite ur de andra featuretterna.


TRE SAKER

1. Det finns tre olika versioner av filmen på blu-rayen; bioversionen, en director's cut med en (1) minut längre speltid och en fyra minuter längre extended edition. Trots de få minuterna som skiljer i längd är det rätt mycket som skiljer versionerna. Den förlängda versionen som jag såg har ett hel annat slut än bioversionen, som i sin tur skiljer sig redan tidigare i historien i ett avgörande moment.

2. "Salt" skulle ursprungligen haft en man i titelkaraktären. Tom Cruise var tilltänkt men när han tackade nej skrevs manuset om för Angelina Jolie.

3. Efternamnet Salt är inte taget helt ur luften. Under det Kalla kriget fördes samtal mellan USA och Sovjet som kallades "Strategic Arms Limitiation Talks (S.A.L.T.)".


ANDERS JAKOBSON (2011-01-07)
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2011
Bolag: Sony
Ljud: DTS-HD MA 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Extramaterial:
The ultimate female action hero, Spy Disguise: The look of Evelyn Salt, Radiointervju med regissören Phillip Noyce, Filmmakarnas kommentarer, SALT: Declassified, The real agents, The modern master of the political thriller: Phillip Noyce, False identity: Creating a new reality, Spy Cam: Picture-in-picture-spår, movieIQ
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (2/3):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI/FEBRUARI
12 SENASTE
ACTIONKOMEDIERNA