Välspelat och välfrisserat

FILMEN

Genial eller vansinnig? Ja, det är kanske en lämplig fråga när det gäller musikproducenten Phil Spector. Mannen som uppfann wall of sound och kunde tvinga musiker att repetera ett specifikt parti tills det var perfekt i hans öron. Bland annat kunde detta tvång inledas med att Spector viftade med en revolver i studion.

Just detta grepp tog han även med sig in i hemmet där han kunde tvinga kvinnor till diverse genom pistolhot, så när Lana Clarkson hittas död i hans hem 3 februari 2003, skjuten i huvudet genom munnen var det klart att Spector misstänktes för brottet, speciellt som han sa att han hade dödat någon till sin chaufför.

Men självklart menade Spector att han var oskyldig, att det i själva verket var ett självmord och hans försvarare Bruce Cutler (Jeffrey Tambor) tror honom och jobbar efter ett tungt bevis som har att göra med mängden blod på Spectors vita rock. Cutler kallar in en annan advokat, Linda Kenney Baden (Helen Mirren), för assistans men Baden är oerhört tveksam till hans resonemang, men ju mer hon gräver ned sig i fallet och speciellt efter sina samtal med Spector, ju mer säker på Spectors oskuld blir hon.

Den mordanklagade spelas smått mästerligt av Al Pacino som i några laddade scener får utlopp för sin salivspottande och explosiva stil. Scenerna mellan Mirren och Pacino är bäst. Här får jag en tydlig pjäskänsla och det skulle inte förvåna mig det minsta om filmen arbetas om till en teateruppsättning i framtiden. Den passar utmärkt för det.

Filmen inleds med en stor disclaimer som försäkrar att filmen inte är "based on a true story" utan i stället ett drama inspirerat av verkligheten, som varken försöker avbilda de verkliga personerna eller kommentera rättegången som allting cirkulerar kring. Trots det har filmen fått emotta kritik från både Clarksons och Spectors familjer, och jag kan förstå varför då filmen ändå ger en tydlig vinkling på fallet. Sant eller falskt.

Bra är det i alla fall. Välspelat och spännande på sitt sätt.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. En rolig anekdot som Spector berättar angående låten "You've Lost That Lovin' Feelin'" är att skivbolaget tyckte att den var alldeles för lång. Spectors lösning på problemet var att skriva en kortare låtlängd på skivetiketten och både bolag och radiomänniskor lurades. Jag dubbelkollade detta och det visa sig stämma, även om tiderna som anges i filmen inte stämmer överens med verkligheten.

2. Spector ändra utseende med hjälp av peruker från dag till dag, där den mest minnesvärda är den gigantiska mikrofonfrissa han hade under delar av rättegången. I filmen förklarar han tanken bakom just den frisyren.

3. Filmen är en tv-film gjord av HBO.


ANDERS JAKOBSON (2014-01-26)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2014
Bolag: Warner Bros.
Tema: HBO-original
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen 1.78:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (2/3):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI/FEBRUARI
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA