Sista natten med gubbgänget

FILMEN

För runt 30 år sedan gjorde Val (Al Pacino), Doc (Christopher Walken) och Hirsch (Alan Arkin) ett rån åt bossen Claphands (Mark Margolis). Men något gick galet och Claphands son dog i skottlossningen. Val åkte dit för rånet men höll käften och alla andra klarade sig undan fängelset. Claphands upplöste gänget, men anklagade Val för sonens död och beordrade Doc att döda sin kompis när han suttit av sitt straff. 28 år senare har dagen kommit då Val släpps ur fängelset och Doc måste genomföra sitt uppdrag.

Doc vill förstås inte göra det han måste göra och drar ut på det så länge det går. I stället tar han med Val ut i friheten där han får göra precis vad han vill. Givetvis är Val inte helt tappad bakom en vagn och förstår vad Doc måste göra och accepterar sitt öde, vilket dock inte hindrar dem från en sista händelsefylld natt där de även hämtar Hirsch från det sjukhem där han sitter och väntar in döden.

Till en början känns "Stand Up Guys" som en otroligt gubbig film. Pacino och Walken är inga ungtuppar längre och det känns lite segt. Men även deras karaktärer är medvetna om att de är gamla gubbar och det blir lite skämt om viagra och andra mediciner. Men filmen jobbar sig upp till en mer intressant nivå, speciellt när den coola Arkin gör entré som gängets skickliga chaufför. Historien utvecklar sig till att handla om vänskap och lojalitet och blir varm och trevlig.

Det vilar förstås ett lite melankoliskt skimmer över historien i och med att det handlar om sista natten med gänget där döden väntar bakom hörnet, men det gamla gänget har lite trumfkort i bakfickan som de tar fram när de behöver dem som bäst.

"Stand Up Guys" skulle kunna klara sig på det faktum att den innehåller tre legendariska skådespelare i huvudrollerna, för det är ingen perfekt film. Men historien har tillräckligt mycket värme och myspysig humor för att bli något mer än bara just en film med tre legender. Sevärd!


EXTRAMATERIALET

Bakomfilmen är tyvärr en ganska trist sak som mest går ut på att skådespelarna berättar om hur fantastiskt och roligt det var att jobba med varandra. Jag tycker det borde bli ett förbud mot sådant fjäskande inom kort!

De övriga två bakomfilmerna handlar om musiken som Jon Bon Jovi knåpat ihop och lite stuntkörning i filmens enda riktiga actionsekvens. Dessutom finns två meningslösa bortklippta scener och ett kommentarspår med filmens regissör med.


TRE SAKER

1. Filmen är regisserad av Fisher Stevens som är betydligt mer känd som skådespelare än som regissör, till exempel från "Lost".

2. Det känns som manuset borde varit skriven av veteran - på alla sätt och vis, men det är förhållandevis unga och oerfarna Noah Haidle som författat historien.

3. Ursprungligen skulle Pacino och Walken gjort varandras roller, men speciellt Walken ville spela en lugnare karaktär. Jag kan inte föreställa mig att filmen skulle blivit lika bra om ursprungsplanen hade bibehållts.


ANDERS JAKOBSON (2013-08-16)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin actionkomedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
© Disney
Genre: Actionkomedi
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2013
Bolag: Disney
Ljud: DTS 5.1 HD MA
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Extramaterial:
Director Commentary, The Lowdown on Making Stand Up Guys, The Stand Up Songs of Jon Bon Jovi, American Muscle: The Stand Up Stunt Driving Scenes, Deleted Scenes
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (26/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
ÄVENTYRSFILMERNA