En familjesaga utan dess like

FILMEN

Historien, eller släktsagan, om familjen Corleone börjar tar sin början 1945. Familjens överhuvud och tillika Gudfader Vito Corleones dotter ska gifta sig och hela familjen är samlad. Förutom en dotter har Vito även tre söner; Sonny, Michael och Fredo. Det råder dock inget tvivel om att Vito är den som bestämmer. Folk kommer till honom för att få hjälp med oförrätter där lagen inte kunnat hjälpa dem. De vet att han är i en position där han kan göra en skillnad, vilket han också gör.

Tyvärr är Vito rätt utsatt som överhuvud för den ledande maffiafamiljen. Livvakter vart han än går hör till vardagen men inte ens det hjälper och till slut hinner hans fiender ikapp honom. En dag när han ska handla frukt vid ett utomhusstånd slår de till. Han skjuts ner med fem skott på öppen gata. Vito överlever dock trots alla odds även om det inte är med stor marginal.

Under hans frånvaro tar äldsta sonen, Sonny, över ledarskapet för familjen. Sonny är dock otroligt hetlevrad och inte i närheten av den diplomat hans far är. Detta leder till att han skaffar sig en hel del nya fiender längs vägen. Efter många vändor hamnar även han i ett bakhåll och tyvärr har han inte samma tur som sin far. Han har inte en chans att överleva attentatet utan skjuts ner som en hund. Då Vito nu dragit sig tillbaka faller lotten som familjens ledare på Michael.

Länge har Michael tagit avstånd från familjens affärer men efter att han hämnats sin faders nedskjutning, tvingats leva gömd utomlands och dessutom sett sin fru sprängas i bitar inleder han nu vad som får ses som familjens största hämndaktion hittills. På ett lika effektivt som grymt sätt inleder han en utrotning av sina fiender och till slut står han ensam kvar som herre på täppan. Han har blivit den nya Gudfadern.

"Gudfadern" hade premiär 1972, och är alltså 36 år gammal, men trots det står den sig mycket bra än idag. Visst, det syns att den inte är inspelad idag men då den ska utspela sig på 40-talet gör det inte så mycket. Dessutom är den inte beroende av specialeffekter som idag skulle ha kunnat avslöja dess ålder.

Filmen är hela två timmar och femtio minuter lång och berättar på ett mycket intressant och spännande sätt historien om familjen Corleone och framför allt om Michaels väg från en osäker och avståndstagande ung man till en grym och hänsynslös Gudfader. I rollen som Michael ser vi en mycket ung Al Pacino och i rollen som hans far Vito och broder Sonny ser vi Marlon Brando och James Caan. Vi ser också Robert Duvall i rollen som Tom Hagen, den adopterade pojken som hela tiden fungerar som rådgivare åt familjen.

Dessutom ser vi Talia Shire (Adrian i "Rocky"-filmerna) i rollen som Michaels syster Connie. Som ni ser är filmen fullmatad av skådespelare som idag är riktigt stora namn. Här är de dock i början av sina karriärer (förutom Marlon Brando som var stor redan här) men som förväntat göra alla sina roller utmärkt och tillsammans får de verkligen filmen att kännas som ett dokument över en familjs historia…


EXTRAMATERIALET

Det enda extramaterial vi får en ett kommentarspår.


TRE SAKER

1. Det kan knappast undgå någon att Brando stoppat in något i kinderna för rollen som Vito. Det är dock inget permanent utan en utfyllnad gjord av en tandläkare.

2. Regissören Francis Ford Coppola involverade hela familjen i filmen. Hans syster Talia Shire spelar Michaels syster, hans mor är statist i under ett restaurangmöte, hans far syns som pianospelare och hans dotter är babyn som döps i slutet av filmen.

3. Filmen finns (tillsammans med de andra två delarna) även utgivna i en box som förutom de tre filmerna även innehåller två separata skivor fullmatade med extramaterial.


HANS-ÅKE LILJA (2008-06-30)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (4)
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Paramount
Tema: Oscarsvinnare
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen
Extramaterial:
Kommentarspår av Francis Ford Coppola.
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (14/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA