Två giganter är ingen garanti för guld

FILMEN

Om jag räknat rätt så har Al Pacino och Robert De Niro spelat i tre filmer tillsammans. Först i "Gudfadern 2", där de inte hade en enda scen ihop, sedan "Heat", där de – trots att de båda var affischnamnen – blott hade en scen ihop, och så nu "Righteous Kill" där de har nästan varenda scen ihop.

Dessvärre är det inte så att två ikoniska skådespelare med meritlistor längre än de flesta garanterar en kanonfilm. Man kan dock inte klaga på kemin mellan deras karaktärer och det ser ut som de haft roligt när de slängt käft med varandra under inspelningen, men däremot kan man klaga på materialet de fått jobba med – en story som ligger en bit under skådespelarnas värdighet.

De spelar två veteranpoliser i New York som jobbat ihop sedan Hedenhös tid. "Ni har väl 110 år i tjänsten gemensamt", skämtar deras chef (Brian Dennehy). "120" svarar De Niro tillbaka. Det är den jargongen de kör med.

Polisparet ramlar in i en jakt på en seriemördare som har ihjäl skurkar som klarat sig förbi lagen ("Dexter", någon?). Mördaren lämnar efter sig ett kort med en dikt på som på vers förklarar varför just denna skurk kilat vidare. Deras utredning korsas med två yngre poliser, spelade av Donnie Wahlberg och John Leguizamo, som har ett eget lik med tillhörande dikt i sitt distrikt.

Det är mycket attityd och starka viljor som bubblar upp när veteranerna och det yngre gardet ska samarbeta, men till slut kommer de fram till samma slutsats: mördaren måste vara en polis (återigen: "Dexter", någon?). Frågan är dock: vem?

Tyvärr blir den här filmen aldrig spännande eller överraskande. Redan från första början dämpas spänningen i filmen och ungefär halvvägs har man som tittare kommit fram till vem som är den logiska mördaren, och mycket riktigt visar det sig vara så när upplösningen kommer.

Den mediokra helheten lättas upp av en stundtals rapp och rolig dialog och det enda vi egentligen får i form av karaktärsutveckling är en underliggande bitterhet i De Niro och Pacinos karaktärer. Den mest intressanta karaktären är den kvinnliga utredaren Karen (Carla Gugino), och även Curtis "50 Cent" Jackson gör ännu en bra, men liten roll på film.

Jag antar att regissören Jon Avnet och manusförfattaren Russel Gerwitz haft för avsikt att lura brallorna av tittaren, men tyvärr är deras film alldeles för förutsägbar. Det är med andra ord fritt fram för någon annan att para ihop Pacino och De Niro igen så att de kan göra den där fantastiska filmen som de logiskt sett borde kunna få till.


EXTRAMATERIALET

Ganska gott om extramaterial, men inte så mycket intressant. Förutom ett kommentarspår av regissören Jon Avnet så finns det en dokumentär om "den mörka sidan av polisen" som känns lite smått märkligt i sammanhanget. Dokumentären varvar bilder ur filmen, intervjuer med olika goda poliser som sett den onda sidan och så dramatiseringar av deras historier. Väldigt amerikanskt alltså.

Bakomfilmen fokuserar mycket på samarbetet mellan Robert De Niro och Al Pacino.

Det finns också ett block med snuttintervjuer som man kan säga är råmaterial till bakomfilmen. Jag är inte förtjust i sådana här intervjupresentationer där man bara får svaren och inga frågor, plus att en "spela alla"-funktion hade varit att föredra.

Utöver detta finns även biotrailern till filmen.


TRE SAKER

1. Filmen finns i fyra olika utföranden i Sverige: En vanlig DVD utan extramaterial, en Blu-ray med extramaterial (samma som denna), en DVD i steelbook med samma extramaterial som denna + något som heter "B-roll" (och eventuellt en digital kopia av filmen) och så en steelbook Blu-ray (den som recenseras här).

2. Enligt bakomfilmen var det De Niros idé att låta Pacino få rollen som hans kollega.

3. Jag har med flit valt att inte skriva De Niros och Pacinos karaktärsnamn... Se filmen så förstår ni varför.


ANDERS JAKOBSON (2009-01-26)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2009
Bolag: Noble Entertainment
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: 2.35:1 High definition 1080p
Extramaterial:
Director's commentary by Jon Avnet , Thin blue line, The investigation, Theatrical trailer, Interviews with cast and crew
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (25/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA