Knarkaffärernas konsekvenser

FILMEN

I extramaterialet till filmen får vi höra författaren Cormac McCarthy berätta att han behövde en paus i det omfattande romanskrivande han är mitt uppe i, så han skrev ett filmmanus på fem veckor i stället. Oerhört snabbt marscherat från en man som tar många, många år på sig att färdigställa sina böcker. Vi får även veta att Ridley Scott var så het på gröten om att få göra film av McCarthys manus att han knappt kunde bärga sig.

Inte så förvånande. De två McCarthy-baserade filmer jag sett tidigare - "No Country For Old Men" och "Vägen" - har varit mycket bra och annorlunda filmer, och även "The Counselor" är bra, om än anings komplicerad att hänga med i.

Titelns "Counselor" är en advokat vars namn vi aldrig får veta. Han spelas av Michael Fassbender. Vi får inte veta speciellt mycket om hans bakgrund, men kan mellan scenerna ana att allt han gjort inte varit helt lagligt eller moraliskt, men vi får veta att han är blixtförälskad i Laura (Penélope Cruz) och ämnar att gifta sig med henne. Vi får även veta att han tagit ett beslut om att investera sina pengar i en omfattande drogaffär som garanterar 4000 procents avkastning. Detta gör han tillsammans med den vräkiga och extroverta Reiner (Javier Bardem) som tjänat en förmögenhet på liknande affärer. Länken till den mexikanska kartellen, Westray (Brad Pitt) varnar advokaten för konsekvenserna affärer med kartellen kan ge, men han går ändå vidare. Drömmen om de stora pengarna är för stark.

Men självklart går något fel. Kartellens leverans blir rånad och spåren leder till advokaten, även om han inte alls är inblandad och de där konsekvenserna han varnats för blir snabbt ett faktum. I bakgrunden finns även den väldigt speciella Malkina (Cameron Diaz), Reiners flickvän, som inte alls är den hon utger sig för att vara.

Filmen är välgjord och även i de flesta fall välspelad. Jag har lite svårt att bestämma mig för om Bardem spelar över eller om det är karaktären som är så pass yvig så att det känns som överspel. Det är nog det sistnämnda. Fassbender går dock från klarhet till klarhet och är riktigt bra i den bärande rollen.

Jag kan dock inte komma ifrån att jag gillar de tidigare två McCarthy-baserade filmerna bättre än "The Counselor" som jag upplevde så pass otydlig att jag var tvungen att läsa på lite efter att filmen rullat klart för att få grepp om alla pusselbitar. Kanske var jag lite ouppmärksam, men det är ändå något jag måste anmärka på. Annars är det en stabil, och ibland riktigt brutal, thriller.


EXTRAMATERIALET

I förpackningen finns två skivor. Den första innehåller filmen i dess bioversion samt ett antal kortfilmer som innehåller karaktärer ur filmen i sekvenser som utspelar sig innan filmen tar sin början. Ett lite halvmystiskt komplement.

Den andra skivan innehåller en extended cut som är runt 20 minuter längre och till denna version finns det ett kombinerat kommentarspår med insprängda dokumentärer. Skönt nog kan man se dessa dokumentärer separat i en följd, vilket ger en sammanlagd längd på 80 minuter.

Det är bra och välgjorda dokumentärer som avhandlar filmen från nästan alla synvinklar. Vissa handlar om de olika karaktärerna där vi via skådespelarintervjuer och klädkommentarer till slut landar i hur karaktärerna utvecklas med Ridley Scott. Det är även inslag om inspelningsplatser och en del tekniksnack. Även om det i mycket är vanliga intervjubaserade dokumentärer är det samtidigt väldigt mycket "flugan på väggen" från inspelningarna vilket ger en spännande inblick i skaparprocessen.

Vad vi även får veta är att filmen är helt inspelad i Europa, där Spanien fått agera amerikanska södern och Mexiko och allt annat är gjort i London. Det är svårt att förstå för det känns verkligen som allting är inspelat på plats. Läckert!


TRE SAKER

1. Cormac McCarthy har en väldigt speciell fantasi. I filmen finns en flashback med en mycket märklig sexscen som tar knäcken på en av de involverade. Jag har aldrig sett något liknande tidigare.

2. Dessutom har han hittat på en sannerligen brutal strypsnara - The Bolito - som introduceras tidigt i filmen. En plantering som man direkt förstår kommer att dyka upp senare i historien.

3. En världens mest kända och mest sedda skådespelare gör en mindre roll som diamantexpert. Skådespelaren jag pratar om är Bruno Ganz som ALLA har sett som Hitler i "Hitler reacts to..."-videorna (ursprungligen taget från "Undergången - Hitler och Tredje rikets fall", 2004).


ANDERS JAKOBSON (2014-04-01)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (14)
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2014
Bolag: Paramount
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Extramaterial:
Extended Cut, Viral Pieces: Uncut, Truth of the Situation: Making The Counselor
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (14/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA