En otippad hjälte

FILMEN

Vi har alla en inre bild av hur en hjälte ska se ut eller hur? De flesta tycker nog att han ska vara stor, stark och stilig eller hur? Nu är det dock dags att tänka om, Shrek är visserligen stor och stark men stilig? Ja det beror kanske på vem man frågar.

Shrek är nämligen ett grönt träskmonster och det enda han vill är att få vara i fred hemma i sitt träsk. Tyvärr är lugn och ro det sista han får då Lord Farquaad förvisat alla fantasivarelser till just Shreks träsk. Där finns nu de tre små grisarna, älvor, tomtar osv.

För att få lugn och ro bestämmer sig Shrek att söka upp Farquaad och tala honom till rätta. Farquaad är dock inte lätt övertalad men om Shrek befriar prinsessan Fiona och för henne till honom lovar han att rensa Shreks träsk och ge honom det lugn och ro han så gärna vill ha. Shrek går med på det och vips är han vår hjälte.

Till sin hjälp har Shrek åsnan Åsna. Jo, han har faktiskt inget namn utan kallas bara för just Åsna. Han i sin tur har just rymt från en gumma som försökt sälja honom till myndigheterna eftersom han kan tala och därför inbringa lite pengar till gumman.

Naturligtvis uppstår det kärlek mellan Shrek och Fiona även om hon är menad för Farquaad. Frågan är bara om Shrek har modet att berätta vad han tycker innan det är för sent.

Som väntat är animeringen otroligt bra gjort och samtidigt har man lyckats få fram perfekta röster. Shrek själv har fått Mike Myers röst, Åsna Eddie Murphys och Fiona Cameron Diaz. Alla tre gör sin röstroller mycket bra och speciellt Murphy ger Åsna den perfekta personligheten.

På det svenska ljudspåret hör vi Samuel Fröler, Jonas Malmsjö och Helena Af Sandberg i rollerna men som vanligt är originalrösterna att föredra om man förstår engelska. Om inte fungerar också de svenska rösterna helt OK.

Shrek är en oväntad hjälte med ett hjärta av guld som tillsammans med Åsnas pratgladhet gör "Shrek" till en mycket trevlig film för hela familjen.


EXTRAMATERIALET

Som vanligt får vi hur mycket material som helst om hur man gjorde filmen. Det är allt från hur man gjorde den rent tekniskt till hur man dubbade den till andra språk. Detta är uppdelat på två dokumentärer och naturligtvis får vi all information vi nånsin kommer att behöva om hur "Shrek" gjordes.

En annan kul feature är att man gjort ett bakom kulisserna-inslag där det inte är skådespelarna som gör rösterna som intervjuas utan karaktärerna själva. Vi får alltså se Shrek, Fiona och Åsna själva kommentera filmen. Ett rätt kul inslag.

Vi får också kommentarer, spel, diverse textinfo om skådespelare, filmskapare och filmen i sig. Dessutom får vi något som man kallar Shrek-karaoke men så vitt jag kan se är det bara figurerna själva som sjunger.


TRE SAKER

1. Chris Farley var från början tänkt att göra rösten åt Shrek men efter hans bortgång blev det istället Mike Myers. Chris spelade faktiskt in några testspår. Synd att de inte kom med på DVD:n.

2. Det är kul att se hur lika karaktärerna är de som gör rösten åt dem. Speciellt Lord Farquaad är ju otroligt lik John Lithgow.

3. Cody Cameron (som gör rösten till Pinocchio) föreslog under inspelningen att Cameron Diaz skulle gifta sig med honom och ta namnet Cameron Cameron...


HANS-ÅKE LILJA (2002-03-20)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (6)
20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Animerad
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2002
Bolag: Dreamworks
Tema: Oscarsvinnare
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen
Extramaterial:
Interaktiva spel: Rollfigursmorf, dekorera pepparkaksgubben, frågesport, Hysteriskt roliga intervjuer med rollfigurerna, Filmarnas kommentarer, Shrek's teknik, Internationell dubbningskortfilm, Shrek på Träskets Karaoke-party, Animerade menyer, Produktionsanteckningar, skådespelar- och filmteamsbiografier, Shrek's ReVoice inspelningsstudio (DVD ROM): Spela in din röst över dina älsklingsfigurers och bli stjärna i scener från Shrek! (endast Engelska)
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (5/12):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN NOVEMBER
12 SENASTE
DRAMAFILMERNA