Ett fullständigt menlöst sömnpiller

FILMEN

Annie (Quvenzhané Wallis) är tio år och är tillsammans med ett gäng andra flickor fosterbarn hos den barnhatande alkoholisten Miss Hannigan. Annies högsta dröm är naturligtvis att hennes föräldrar ska komma tillbaka och rädda henne ur Miss Hannigans klor.

Samtidigt kampanjar den stela mobiltelefonmiljardären Will Stacks (Jamie Foxx) för att bli New Yorks borgmästare. Han ligger ordentligt efter i opinionsundersökningarna, men när han av en slump springer på Annie och räddar henne från att bli överkörd vänder det. Påhejad av sin samvetslöse PR-konsult bjuder Stacks in Annie att bo med honom under ett par veckor, allt för att mjölka ur så mycket god publicitet som möjligt ur henne. Snart fattar den annars så kalle Stacks faderskänslor för flickan.

Först och främst vill jag bara slå fast att det finns mängder av barnfilmer som man kan ha mycket nöje av även som vuxen.

"Annie" är inte en sådan film. I ärlighetens namn vet jag inte hur många barn som skulle uppskatta den heller. Den är så fullständigt menlös att man kan småsova och ändå inte missa någonting. "Annie" har egentligen bara en riktigt positiv sak med sig: Quvenzhané Wallis är otroligt naturlig i titelrollen, men hon jobbar tyvärr med ett gäng vuxna skådisar som går på sparlåga.

Även som musikalfantast blir man besviken – många av skådespelarna sjunger riktigt illa. Man har även roat sig med att skriva nya - sämre - låtar till den här modernare versionen av den klassiska musikalen.

Med trötta skådisar, ett slätstruket manus och oinspirerad regi blir "Annie" ett sömnpiller.


EXTRAMATERIALET

Massor! Synd att filmen är så trist att intresset för att fördjupa sig i det är obefintligt. För dem som faktiskt gillar "Annie" så finns det mycket smått och gott: sing-alongs, castingvideor, ett flertal bakomfilmer och ett kommentarspår med regissören Will Gluck.


TRE SAKER

1. Broadwaymusikalen från 1977 har filmatiserats två gånger tidigare, 1982 och 1999. Personligen tycker jag att John Hustons version från 1982 är betydligt bättre än denna "Annie", även om Hustons "Annie" har sina brister den med.

2. Rapmogulen Jay-Z var först påtänkt till rollen som Will Stacks, men ersattes av Jamie Foxx. Jay-Z finns passande nog kvar som en av filmens producenter, då hans monsterhit Hard Knock Life samplar från 1982 års "Annie"-film.

3. Quvenzhané Wallis håller för närvarande rekordet för yngsta skådespelerska nominerad till en Oscar. Hon var nio år när hon nominerades för "Beasts of the Southern Wild".


ÅSA GREGEMO-HJULSTRÖM (2015-11-01)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: Blu-ray
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2015
Bolag: Universal
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Extramaterial:
Audio Commentary: Director Will Gluck discusses a number of basic details, including cast and performances, shooting locales and sets, homages to the original, music, technical details of the shoot, stylistic choices, cameos, digital post work, and more.
Deleted Song, Bloopers, Sing Alongs, A Day on the Set with Quvenzhané, It's a Hard Knock Camp: Auditions and Training, Fun with Sandy, Moonquake Lake On Set!, The Making of Annie, Music Videos, Annie Trivia Track, Photo Gallery
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (27/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
KRIGSFILMERNA