En halvdold pärla i filmutbudet

FILMEN

När jag om knappt ett halvår ska summera årets bästa filmer utifrån de jag sett och recenserat kommer denna Netflix-originalfilm absolut att hamna på listan. Det är en oerhört välspelad och välgjord feel good-rulle med sin beskärda del av skratt och allvar. Kokar man ned filmen till sin absoluta grundkomposition handlar den om en besvärlig handikappad person och hans initiativrika vårdare och en oväntat vänskap som blommar upp. Den historien har vi ju sett tidigare men "The Fundamentals of Caring" är ingen kopia av den franska succéfilmen.

Paul Rudd spelar Ben Benjamin en författare som sadlar om till att bli vårdare efter en personlig kris. Vad denna kris går ut på berättas under historiens gång. Hans första uppdrag blir att ta hand om Trevor (Craig Roberts) som lider av Duchennes muskeldystrofi. Denna muskelsjukdom har påverkat hans fysik totalt men inte hans psyke för Trevor kan vara bitsk, ironisk och skarp i sin ton, vilket är anledningen till att många vårdare passerat in och ut i hans liv. Men Ben stannar kvar. Han finner sig i Trevors otroligt inrutade liv med exakt samma mat och rutiner dag efter dag.

En av Trevors rutiner är att se ett tv-program om sevärdheter längs de amerikanska vägarna, som världens störa nötkreatur eller världens djupaste grop. Ben föreslår att de ska göra en liten roadtrip och under en vecka beta av några av sevärdheterna, men både Trevor och hans beskyddande mamma (Jennifer Ehle) oroar sig. Trevor är beroende av mediciner och maskiner för att kunna överleva och tänk om något skulle gå fel...

Men roadtripen blir av och paret delar ett veckolångt äventyr där de lär sig nya saker om varandra och om sig själva, och om de människor de plockar upp längs vägen, den coola Dot (Selena Gomez) och höggravida Peaches (Megan Ferguson).

När filmen tar slut efter dryga 90 minuter känner jag en påtaglig sorg. Det är en sådan där film som gärna hade fått vara betydligt längre, eller ännu hellre varit en tv-serie. Jag gillar verkligen tonen i filmen och kemin mellan Paul Rudd och Craig Roberts är snudd på magisk. De hittar precis rätt i samspelet när de ömsom skämtar och ömsom pratar allvar. "The Fundamentals of Caring" är en riktigt bra, lite halvdold pärla i filmutbudet just nu.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Filmen bygger på en bok som heter "The Revised Fundamentals of Caregiving". Titeln har alltså kortats ned lite till filmversionen.

2. En av de roligaste scenerna är när Ben övertygar Trevor om hur goda de torkade köttpinnar som heter Slim Jims är.

3. Paul Rudd återförenas med Bobby Cannavale i filmen. De spelade mot varandra i "Ant-Man". Här spelar Cannavale pappa till Dot.


ANDERS JAKOBSON (2016-07-11)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin dramakomedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dramakomedi
Format: Streamat
Utkomstår: 2016
Bolag: Netflix
Tema: Netflixoriginal
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (25/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
THRILLERNA