Godkänd filmdebut med klantiga poliser

FILMEN

"Reno 911" känner ni kanske igen från de svenska tv-tablåerna, den lite "fräcka" serien om ett gäng inkompetenta poliser i Reno, i lite dokumentär stil à la "Cops". Serien är mitt uppe i den fjärde säsongen nu och den här filmen förflyttar klantarna tillfälligt från hemstaden Reno till Miami, som ni förstås listat ut av titeln.

Det är ett poliskonvent i Miami och Reno 911 har blivit inbjudna av den enkla anledningen att alla poliser blivit inbjudna. På plats strular det givetvis till sig på en gång. Polisstyrkan får inte ackrediteringar till konventet och i och med det inga hotellplatser.

Efter en natt på ett skabbigt hotell återvänder de till konventet där det är fullt kaos. Ett biologiskt stridsvapen har placerat hela den samlade polisstyrkan på plats i karantän och Reno-gänget får rycka in för att hålla ordning i Miami. Det går så där om jag ska vara ärlig.

Samtidigt jobbar de, eller inte, på att lösa situationen på hotellet där alla andra poliser är, och med lite tur klarar de även den biffen.

Den här filmen, fylld av mer eller mindre sexfixerade skämt, är faktiskt inte så hemsk som jag trodde den skulle vara. På något sätt känns det som de håller sig ovanför bältet även om de allt som oftast är under det och rotar. Ett par skämt får mig till och med att skratta högt, som den rafflande inledningsscenen som visar sig vara en dröm, varpå den sovande mannens kollega säger: "Du är medveten om att kör?".

En positiv sak är att humorn ofta är väldigt ensembledriven. Det är ganska många scener där alla är inblandade och det märks att mycket är baserat i improvisationer.

Om man har ett vulkaniskt brinnande intresse för tv-serien lär man sätta den här filmen på en piedestal och tillbe den dagligen, men jag som blott sett ett par sekunder av serien nöjer mig med att tacka för ca 80 minuters godkänd underhållning.


EXTRAMATERIALET

Det finns tre kommentarspår varav två är med poliserna. Karaktärerna alltså. Att gänget bakom serien/filmen verkligen går in i sina roller är väldigt tydligt, vilket inte minst märks senare i extramaterialet.

Blocket med bortklippta och förlängda scener är mastigt, nästan längre än själva filmen. Det är långa tagningar, ibland upp till 20 minuter där skådespelarna till synes improviserar loss utifrån en grundidé. I alla fall framstår det så. Ibland bryter de av och börjar om, vilket får mig att tro att mer är skrivet än vad jag egentligen trodde. Jag får lite mer respekt för dem i dessa scener även om de verkligen är utdragna.

Det finns fyra fejkade PSA:s (Public Service Announcements) som jag antar visades på bio som någon form av trailer eller reklam. Här är det poliserna som skådespelar dåligt och det är väldigt roligt samt mycket skickligt gjort av skådespelarna som spelar poliserna som skådespelar... eh? En riktig biotrailer finns också att se.

Slutligen en sorts röda mattan-grej från världspremiäreren där poliserna givetvis är med som sig själva. Lite som Borat som också var sig själv i de här sammanhangen.

Väldigt mycket extramaterial. Det enda som saknas är någon form av blooperssamling, eller så var skådespelarna skickliga på att hålla maskerna.


TRE SAKER

1. Speltiden är 80 minuter, men det inkluderar ca 5 minuter eftertexter och ungefär lika många minuter fragmentariska småscener efter eftertexterna. Idétorka, någon?

2. Dwayne Johnson a.k.a. The Rock gör en väldigt liten men betydande roll i filmen, något han inte fått kredit för. Även Danny DeVito gör en liten roll i filmens inledning.

3. Filmen slutar på ett sätt att man nästan kan räkna med ytterligare en roadtrip för Renogänget, denna gång över Atlanten... Vi får väl se om det blir så.


ANDERS JAKOBSON (2007-11-28)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Pan Vision
Ljud: Digital dolby 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Tre kommentarspår, Bortklippta och förlängda scener, Reklaminslag, Fox Movie Channe presenterar världspremiären, Biotrailer, Easter egg
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (23/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
ÄVENTYRSFILMERNA