Inte roligt den här gången heller

FILMEN

Den kompletta titeln - "Paranormal Movie - 30 nights with the Devil Inside the Girl with the Dragon Tattoo", eller kanske ännu bättre originaltiteln "30 Nights of Paranormal Activity with the Devil Inside the Girl with the Dragon Tattoo" - avslöjar vad det handlar om. Spoof. Den senaste trenden inom spoofgenren är jättelånga titlar som dels berättar vilka filmer som spoofas och dels berättar hela handlingen i en mening. Vad bra, då slipper man se filmerna!

Om man inte är en recensent, förstås. Jag har tidigare recenserat några spooffilmer och en gång i tiden tyckte jag att de var ganska roliga. Men det var när man gav sig på en genre snarare än att pricka för så många filmer och andra populärkulturella referenser som möjligt, dessutom i de flesta fall enbart genom att kopiera scener och ge dem en "rolig" poäng.

"Paranormal Movie" är precis lika bedrövlig och anti-rolig som alla andra filmer av samma typ. Jag skrattar inte, snarare vrider jag på mig och sneglar hoppfullt på räkneverket för att plågan snart ska vara över. Filmen är precis som andra spooffilmer föredömligt kort (76 minuter) men i sitt sammanhang är det snudd på en evighet.

Filmen parodierar först och främst "The Devil Inside" och "Paranormal Activity" men får även med Lisbet Salander från "The Girl With The Dragon Tattoo", Abraham Lincoln ("Abraham Lincoln: Vampire Hunter"), några Bridesmaids, Bane ("The Dark Knight Rises") och självaste Donald Trump i en imitation som känns vansinnigt förlegad. Sen är det förstås tonvis med andra referenser, men det gör ingen nytta direkt.

Blanda upp parodierna med lite underbältethumor och spoofupplägget är på plats. Givetvis inte roligt den här gången heller.


EXTRAMATERIALET

Den åtta minuter långa bakomfilmen måste vara ett skämt, för inte kan väl de inblandade trott att de gjort en så pass fantastisk film som de beskriver den som? De pratar om filmen som om den är viktig, beskriver sina karaktärer och framställer manusförfattaren och regissören Craig Moss som ett komiskt geni. Ridå!


TRE SAKER

1. Craig Moss har tidigare gjort "Virgin Movie" (eller "The 41-Year-Old Virgin Who Knocked Up Sarah Marshall and Felt Superbad About It") och "Twilight"-parodin "Breaking Wind", men även filmen "Bad Ass" som snart recenseras på DVDKritik.se

2. French Stewart gör en mindre roll i filmen och säger klokt nog i extramaterialet att de är medvetna om att de inte gjort en ny "Citizien Kane". Jo tack.

3. Den i övrigt mest kända skådespelaren i mitt tycke är Danny Woodburn.


ANDERS JAKOBSON (2013-03-12)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (7)
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (21/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA