Ojämt när Seinfeld tackar för sig

FILMEN

Det är alltid lite känsligt när en serie, till råga på allt mycket populär och seglivad, ska läggas ned. Hur avslutar man det hela med flaggan i topp? Tja, ett bra tips är att gå utanför mallen, och det kan man säga att "Seinfeld" gör med dubbelavsnittet "The final".

Men vägen dit denna nionde och avslutande säsong är tämligen ojämn. Kan vara en högst personlig åsikt, men det är inte ofta jag drar på munnen på samma sätt som jag gjort de tidigare säsongerna. Med andra ord är jag helt tillfreds med att serien slutade när den slutade, för det kändes som konceptet körts i botten. Man kunde karaktärerna Jerry, Elaine, George och Kramer utan och innan, vilket även skådespelarna gjorde.

Givetvis finns det några höjdpunkter fram till finalen, bland annat avsnittet "The betrayal" som jag rankar som ett av mina topp-10-avsnitt på grund av det mycket originella upplägget. Avsnittet utspelar sig nämligen baklänges - man börjar där ett vanligt avsnitt vanligtvis slutat och jobbar sig bakåt i historien. Det är både förvirrande och genialt på samma gång, och fantastiskt välskrivet.

Det allra roligaste är den sista scenen - kronologiskt den första - då vi kastas 11 år bakåt i tiden då Jerry flyttar in i sin lägenhet och råkar säga "vad som är mitt är ditt" till den nyfikna grannen Kramer... Något avgörande för hela serien. Ett genialt avsnitt helt klart.

Annat bra är "The Merv Griffin show" när Kramer hittar möblerna och kulisserna till den gamla talkshowen och inreder sin lägenhet med dem och för alla konversationer som om de vore intervjuer. Även avsnitten "The serenity now" och "The strike" (Festivus!) med Georges föräldrar är klassikerna i säsongen.

Men det är finalen som är behållningen. Mäster Larry David återvände med en fullkomligt briljant idé till hur serien skulle avslutas. Och är det så att du inte känner till den och planerar att se "Seinfeld" säsong 9 inom kort kan du hoppa över nästa paragraf...

Under alla år har "Seinfeld"-gänget hamnat i knipa efter knipa och faktiskt betett sig riktigt dåligt mot folk och fä. Avsnitten har alltid slutat när det sett som värst ut och man har som tittare själv fått fundera ut vad som hände sen. I finalavsnittet får kvartetten stå till svars för allt dumt de gjort under 10 år i en utdragen rättegångsscen. Och det är en hel del de gjort. Mängder av gamla figurer passerar revy i detta ultimata finalavsnitt som givetvis slutar tämligen oväntat.

Så i sammanfattning - "Seinfeld" säsong 9 känns för mig som den svagaste säsongen, men så klart sevärd och finalavsnittet är ett absolut måste.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialsmässigt är det samma upplägg som tidigare, det vill säga bakomfilmer ("Inside look"), borttagna scener, kommentarspår ("Yada yada yada") och "Sein-imations" till vissa utvalda avsnitt.

Dessutom ett rejält bloopersblock, också det precis som vanligt.

Unikt för boxen är dokumentären "The last lap" som handlar om hur de beslutade sig för att lägga ned serien, samt ett rundabordssamtal med de fyra huvudpersonerna och Larry David som blickar tillbaka på serien, där de även nämner en rolig och fiktiv scen som kunde ha hamnat allra sist i finalen.

Man kan också se bak-o-fram-avsnittet "The betrayal" i kronologisk riktig ordning. Lustigt nog funkar avsnittet rätt bra åt det hållet också, fast det kan nog hjälpas av att man redan sett det åt "rätt" håll.

Dock måste jag säga att jag är aningens besviken på denna Region 1-box som jag skaffade av ekonomiska själ. Den är inte alls utformad på samma läckra sätt som Region 2-boxarna. Här är det fyra slimcasefodral istället för en utveckningsbar digipak. Lite surt.

Dessutom är vissa av menyerna lågupplösta. Jag fattar inte hur de lyckas med det när man gör DVD:s.


TRE SAKER

1. Peter Stormare medverkar i ett avsnitt som skumma hantverkaren "Slippery Pete". Lite senare fick han en större roll i Julia Louis-Dreyfus kortlivade spin-off-serie "Watching Ellie".

2. Sitcomserien "Dharma and Greg" hade ett avsnitt som utspelade sig kvällen då "Seinfeld"-finalen visades. I och med att "alla" var inne och tittade på "Seinfeld" kunde de exekvera en plan om att ha sex på en väldigt offentlig plats.

3. Nu när serien är komplett på DVD kan man köpa en 33xDVD-box (!) som kommer tillsammans med en bok i ett litet kylskåp (!!) - se bilder här.


ANDERS JAKOBSON (2007-12-15)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (2)
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi, TV-serie
Format: DVD
Region: 1
Antal skivor: 4
Utkomstår: 2007
Bolag: Sony
Ljud: Dolby Digital 2.0
Bild: 1.33:1
Extramaterial:
The Last Lap - The cast and crew recall the final days making Seinfeld, Interviews with the cast 9 years after the show went off the air, Behind-the-scenes, Outtakes and bloopers, In the Vault - Never-before-seen scenes and 15 bonus minutes from the finale, Yada, Yada, Yada - Cast and crew commentaries, Sein-imation - classic scenes re-imagined in animation, Notes About Nothing - Trivia, and production notes, "The Betrayal" Back-To-Front - Watch the backwards episode.... forwards
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (25/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
ROMANTISKA KOMEDIERNA