En riktigt lyckad pokerdokumentär

FILMEN

"The Grand" handlar om sex pokerspelare som alla tar sig till finalen i den stora pokerturneringen som heter just The Grand och tar plats i Las Vegas, spelandets mecka. Alla tar sig dit på lite olika sätt och under olika förutsättningar men alla har de gemensamt att de vill vinna de 10 miljoner dollar som är prissumman.

Filmen är späckad med kända ansikten både bland huvudrollsinnehavarna och birollsfigurerna. När det gäller de sex finalisterna ser vi Woody Harrelson som Jack Faro, David Cross som Larry Schwartzman, Dennis Farina som Deuce Fairbanks, Cheryl Hines som Lainie Schwartzman, Richard Kind som Andy Andrews och Chris Parnell som Harold Melvin. Som sagt har de alla olika anledningar till att vara där. Larry och Lainie Schwartzman är syskon och har hela sina live tävlat med varandra, på inrådan av deras otroligt tävlingsinriktade far. Andy Andrews ställer upp som den glada amatören som råkade vinna en plats i turneringen på nätet. Jack Faro ställer upp för att få pengar nog att kunna behålla sitt casino.

Det roliga med "The Grand", för det är en komedi, är att den är gjord som en dokumentär där man varvar själva spelandet med intervjuer med de sex deltagarna i sina hemmiljöer och med sina familjer. Under själva turneringen refereras den också av två kommentatorer. Denna dokumentärkänsla visar sig vara ett genidrag av regissören och författaren Zak Penn. Det tillför filmen ytterligare en nivå och gör den mycket roligare än den skulle ha varit annars.

Alla inblandade gör bra ifrån sig även om jag tycker att Chris Parnells rollfigur Harold Melvin känns lite för löjlig. Kanske kunde man ha normaliserat honom lite mer? "The Grand" är dock en riktigt rolig film även om den inte är rolig på ett sådant sätt att man sitter och skrattar högt hela tiden och jag gillar den. Att jag dessutom sen också gillar poker gör ju inte saken sämre…


EXTRAMATERIALET

Inget alls.


TRE SAKER

1. Vi ser Jason Alexander från "Seinfeld" i en liten roll som Dr. Yakov Achmed. Han åker ut rätt fort men är ändå rätt kul den korta stund han är med.

2. Vi ser också Ray Romano från "Everybody Loves Raymond" i rollen som Lainies man Fred Marsh.

3. En inte så vild gissning är att en del av de anonyma pokerspelarna vi ser i filmen är riktiga, kända, pokerspelare…


HANS-ÅKE LILJA (2008-11-09)
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Atlantic
Ljud: Stereo
Bild: Anamorfisk Widescreen 1.85:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (23/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA