Framtidens dokusåpa…

FILMEN

"The Hunger Games" utspelar sig i framtiden. Exakt hur långt vet vi inte men det märks tydligt att det inte är nutid vi pratar om. Förutom att arkitekturen och bilarna uppgraderats verkar alla modeskapare förpassats någon annanstans för alla ser ut som om de gjort sitt bästa för att se så uppseendeväckande ut… och då inte på ett bra sätt.

Hur som helst, för 74 år sedan gjorde tolv regioner uppror mot ledningen i USA. Detta slogs dock ner men för att ingen ska glömma bort vem det är som bestämmer tvingas varje region skicka två spelare, en kille och en tjej, till Hungerspelen varje år. Totalt 24 ungdomar i varierande åldrar alltså. Dessa släpps ut i en spelzon och ska där ta livet av varandra tills det bara är en kvar: Vinnaren av Hungerspelen.

Fördelen med filmen är att vi får gott om tid på oss att lära känna karaktärerna innan de blir uttagna till spelen och medan de förbereds för dem. Detta gör att filmen inte bara handlar om att döda utan man känner faktiskt lite för karaktärerna. Det som är lite sämre med filmen är att den är så otroligt förutsägbar. I stora drag har man hela filmen klar för sig efter tio minuter och med en del mindre undantag så stämmer föraningarna till 100 procent. Och det är ju helt klart rätt tråkigt.

Men filmen är ändå underhållande och det händer något nästan hela tiden. Sen kan man ju tycka vad man vill om att alla som är med i den är väldigt snygga och, i mitt tycke, allt för tillrättalagda. Detta är nästa film i den våg av ungdomsfilmer som "Twilight" skapade med det undantaget att denna faktiskt är rätt okej. Man gillar karaktärerna även om de som sagt är alldeles för tillrättalagda. Huvudrollsinnehavaren dödar men dödar "rätt" och det är hon som i slutändan ändå har moralen kvar och det är hon som gör det rätta. Inte alls spännande.

Man får helt enkelt ta "The Hunger Games" för vad den är. En ungdomsfilm för "Twilight"-generationen, men med undantag för att det här faktiskt finns en rätt intressant handling under den glatta ytan, väl dold av en massa ungdomskärlek…


EXTRAMATERIALET

Extramaterial finns det en hel del av. Det mesta är dokumentärer om hur filmen spelades in och man har delat upp det så vi får följa varje steg i produktionen från manus till premiär. De olika dokumentärerna är sina egna så man kan välja vad man vill se och vad man vill hoppa över. Själv gillar jag den om specialeffekterna bäst. Sen får vi även höra om böckerna och vilket fenomen de är. Allt detta har man förpackat på en egen disk och det är tillsammans mer än två timmar långt så den som vill fördjupa sig i hur filmen blev till, vad som ligger bakom den och vad alla inblandade tycker får här en ordentlig möjlighet att göra det.


TRE SAKER

1. Mitt i filmen blandar man in några framtidsdjur som påminner om en blandning mellan en gris och en varg. Känns väldigt fånigt.

2. Filmen är baserad på en väldigt populär bok med samma namn.

3. Tycker ni han som spelar Cinna är lik Lenny Kravitz så är det för att det är just Lenny Kravitz. Jag visste inte det när jag såg filmen, men tyckte han var väldigt lik honom…


HANS-ÅKE LILJA (2012-08-29)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (3)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2012
Bolag: Nordisk film
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk Widescreen 2.40:1
Extramaterial:
Game Maker: Suzanne Collins and The Hunger Games Phenomenon, The World is watching: Making the Hunger Games, Letters from the rose garden, Controlling the games, A Conversation with Gary Ross and Elvis Mitchell, Propaganda film and Marketing Archive
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (26/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA