Snyggt filmad 70-talsbasket

FILMEN

I Will Ferrell-världen skulle man kunna beskriva den här filmen som en blandning av "Anchorman" och "Blades of Glory" - 70-tal och sport. Men jämförelsen sträcker sig egentligen inte längre än så. Sporten är i det här fallet basket, och Ferrell spelar Jackie Moon, spelande coach och ägare av Flint Tropics. Hans bakgrundshistoria berättar att han hade en one hit wonder med smöriga hångelsoullåten "Love me sexy" i början av 70-talet och använde sina pengar för att köpa basketlaget Tropics från Florida och flyttade det till Flint, Michigan.

Nu är det 1976 och Flint Tropics ligger i botten på ABA-ligan, the American Basketball Association, ligan som lever bredvid NBA där alla småorters lag spelar. Trots att Jackie Moon drar ihop närmast osannolika promotion events för att dra folk till matcherna kommer det på sin höjd 100 till den stora arenan. Lagets stora stjärna är Clarence (André Benjamin) som har stora drömmar om att en dag spela i NBA, och det har även Jackie, och när han åker iväg på ett ägarmöte för ABA är drömmen på väg att bli sann: ABA ska slås ihop med NBA... Men: enbart fyra lag flyttas upp, resten läggs ned.

Flint Tropics hör inte till de lag som ska flyttas upp men Jackie bönar och ber att de fyra bästa lagen när ligan är över ska flyttas upp, vilket de andra ägarna tycker är vettigt. För att kämpa mot detta mål byter Jackie till sig före detta NBA-spelaren Monix (Woody Harrelson) mot en tvättmaskin, men så lätt är det inte att klättra i ligan. Större förändringar krävs samtidigt som Jackie måste jobba hårt med att dra fler folk till matcherna - även om det betyder att han måste brottas med en grizzlybjörn!

Upplägget är den typiska underdogstoryn som man sett många gånger tidigare, men här i en komisk 70-talsmiljö med snyggt filmade basketscener. Det märks att man lagt ned mycket tid på att göra allting så genuint som möjligt, både när det gäller sportscenerna och 70-talskänslan. Det känns äkta, som om man inte fuskat allt för mycket.

Filmen kommer i denna Region 1-utgåva i både dess bioversion och i en "unrated" version som innehåller lite med svordomar och snusk, men det är inte så överdrivet mycket om man jämför med vissa andra filmer. Det är överlag ganska kul även om jag inte rankar "Semi-Pro" som någon av Will Ferrells roligaste filmer.

Filmen har gott om kända ansikten i mindre roller. Bland annat ser vi Will Arnett och Andrew Daly som två radio-/tv-reportrar som kommenterar basketsäsongen under hela filmen.

Sportkomedier är ofta roliga och "Semi-Pro" är egentligen inget undantag - den levererade ungefär vad jag hade förväntat mig: en stunds studsig underhållning med Will Ferrell i konstig frisyr...


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet är indelat i tre subgrupper: "From the cutting room", "Behind the scenes" och "Promotions". Vad de innehåller är ganska självskrivet...

I "From the cutting room" får vi bortklippta och alternativa scener, samt lite improvisationer. Här finns mycket bra som en alternativ början på filmen, en introduktion av Woody Harrelsons karaktär och ett alternativt slut.

"Behind the scenes" består i sin tur av sex minidokumentärer. De första två handlar om ABA och hur man gjorde för att återskapa ligan, inklusive hård basketträning. Vidare gräver vi oss ned i låten "Love me sexy", som enligt dokumentären skulle kännas som en låt man redan hört när man hörde den första gången, och det har de lyckats med. En liten snutt om när en före detta ABA-stjärna, som jag misstänker i alla fall till viss del är förebilden till Will Ferrells karaktär, besökte inspelningen kommer därnäst innan vi är på plats i Flint, Michigan under fyra dagar och sedan avslutas allting med en dokumentär som centrerar kring debuterande regissören Kent Alterman.

Slutligen då "Promotions" som rymmer en liten musikvideo till "Love me sexy", två korta "pre-season" intervjuer med Jackie Moon (digitalt försämrade så de ser ut som något någon kunde ha spelat in på video från tv på 70-talet) samt teaser och två trailers. Kul att se att mycket som inte är med i filmen är med i trailarna.

Bra extramaterial och fördelaktigt designade menyer.


TRE SAKER

1. Sedan 2005 har Will Ferrell gjort en sportrelaterad komedi per år: "Kicking & Screaming" (2005), "Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby" (2006), "Blades of Glory" (2007) och nu "Semi-Pro". Ännu har ingen annonserats för 2009 men det är väl inte helt otippat att det blir så.

2. André Benjamin, a.k.a. André 3000, tycker jag bara blir bättre och bättre ju mer man ser honom. Han har visserligen skådespelat i över 10 år nu men ändå. Härnäst ska han, så vitt jag har förstått, få en lite större roll i den sista säsongen av "The Shield" i vilken han gästspelade 2004.

3. "Semi-Pro" är den andra basketfilmen för Woody Harrelson. Den första var "White men can't jump" (1992).


ANDERS JAKOBSON (2008-07-21)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: DVD
Region: 1
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2008
Bolag: New Line Home Entertainment
Ljud: Digital dolby 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Extramaterial:
Deleted scenes, Improv, "Love me sexy" - the story behind the one hit wonder, A short history of the ABA, Re-creating the ABA, Bill Walton visits the set, Four days in Flint, The man behind "Semi-Pro", "Love me sexy" music video, Flint Tropics Hot Talk with Dick Pepperfield, Trailers.
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (14/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
DRAMAFILMERNA