Inte riktigt kul som jag hade hoppats

FILMEN

Ed Helms framgångssaga fortsätter uppåt när han nu gör huvudrollen i "Kickoffen". Här spelar han Tim Lippe, en försäkringssäljare från lilla Brown Valley. Han är en ganska typisk oerfaren tönt vars veckomässiga höjdpunkt är när hans gamla skolfröken (Sigourney Weaver) kommer och ligger med honom. På jobbet är han en i den lilla mängden där Roger Lemke (Thomas Lennon) är den stora stjärnan, den som kammat hem tre Two Diamonds-priser på den årliga försäkringskonferensen i Cedar Rapids.

Men så dör Lemke hastigt och olustigt i vad som alla utom Tim förstår är en snuskig sexlek, och i panik beordrar chefen (Stephen Root) Tim att åka till Cedar Rapids och för allt i världen kamma hem deras fjärde Two Diamonds-pris. Framtiden väger på detta pris och den oerfarna Tim får sätta sig på ett flygplan för första gången. Ett varningsord på vägen får han dock: akta dig för Dean Ziegler!

Det går inte så värst bra med det för Tim delar hotellrum med både den helgalna Ziegler (John C. Reilly) och den betydligt mer sansade Ronald Wilkes (Isiah Whitlock Jr.). Konferensvärlden är främmande för Tim - här har alla smeknamn på varandra, och det sups och svinas och skämtas långt under bältet hela tiden. Och värst av alla är Ziegler. Men samtidigt kommer det fram sanningar under konferensveckan som vänder upp och ned på Tims trygga värld helt och hållet.

Jag hade förväntat mig mer av en skrattfest av "Kickoffen". Det blev det inte, i stället blev det en komedi som mest puttrar på och visserligen är sevärd men som bjuder på för få skratt. Dessutom lider den stundtals av en riktigt usel översättning där översättaren sjabblar bort skämt, väljer fel ord och så vidare.

Å andra sidan ska man ha en liten eloge för att man lyckats göra en komedi satt i en försäkringskonferensvärld, som ändå måste vara något av det tristaste man kan tänka sig (förlåt alla eventuella försäkringssäljare som läser detta...).

Mja, lite av en besvikelse, men ingen flopp. Så kan man sammanfatta filmen.


EXTRAMATERIALET

Även extramaterialet är sådär. De borttagna scenerna tillför ingenting, men gag reelen är ganska rolig där det inte enbart är bloopers utan även några practical jokes.

Tre kortare featuretter som riktar in sig på tre olika scener i filmen bjuder inte heller på speciellt mycket mervärde innan allting avslutas med en däremot underhållande och med flit väldigt taffligt gjord reklamfilm.


TRE SAKER

1. Originaltiteln är "Cedar Rapids" och även om den svenska titeln "Kickoffen" är en slagkraftig titel så känns det ändå lite som den formats efter "Baksmällan" på grund av Ed Helms inblandning. Däremot kan man fundera lite på om det verkligen är en kickoff Tim åker på... Känns mera som en konferens om ens det.

2. Isiah Whitlock Jrs karaktär gör två referenser till "The Wire" i filmen, vilket är kul eftersom han gjorde en betydande roll i serien. Referenserna ska dock ha funnits i manuset innan han fick rollen, men behölls som ett internt skämt.

3. Ed Helms får i vanlig ordning utrymme att sjunga lite och i just det här fallet blir det lite av en vändningspunkt för hans karaktär.


ANDERS JAKOBSON (2012-06-20)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2012
Bolag: FOX
Ljud: DTS 5.1 HD MA
Bild: 1080p High Definition 1.85:1
Extramaterial:
Deleted scenes, Gag reel, Mike O'Malley - Urban Clogger, Tweaking in the USA, Wedding Belles - Crashing a lesbian wedding, Top Notch commercial
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (22/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
ACTIONKOMEDIERNA