Ingen tjejserie trots tjejer

FILMEN

"Girls" är ytterligare en av HBOs stora succéer. Vid en första anblick kan den verka väldigt lik "Sex and the City" men när man sett några avsnitt inser man att detta är något annat. Visst, det finns likheter men jag tycker ändå att "Girls" känns mer på riktigt. Nu är den visserligen överdriven emellanåt och definitivt inte en dokumentär men här är det inte rika och bortskämda tjejer som har problem med vilka skor de ska ta på sig på morgonen utan här handlar det mer om att få råd med hyran och överleva från dag till dag. Sen har de även mer triviala problem när det gäller pojkvänner och annat i den stilen men på det hela taget känns det mer äkta.

En annan stor skillnad mellan "Sex and the City" och "Girls" är att det är mycket mer naket i "Girls". Om det får man naturligtvis tycka vad man vill men så är det. Att sen huvudrollskaraktären Hannah Horvath inte är en modellsmal kvinna gör det hela än mer verklighetstroget. Tillsammans med Hannah är det Marnie, Jessa och Shoshanna som står i seriens centrum men det finns även andra karaktärer som vi får se mer eller mindre regelbundet genom säsongen. Bland annat Hannahs pojkvän Adam.

Säsongen har tio avsnitt på vardera strax under 30 minuter och det känns helt lagom. Man hinner nu berätta en historia och under tiden lära känna alla karaktärerna vilket är vad man kan önska av en första säsong. Vi får en bra blandning mellan humor och realism i lagom dos vilket gör att man kan klämma av både ett, två eller tre avsnitt på raken om man är på det humöret. Som sagt, ytterligare en lyckad serie från HBO.


EXTRAMATERIALET

Vi bjuds på två intervjusamtal. Ett med de fyra tjejerna som spelar huvudrollerna och ett med Lena Dunham och Judd Apatow som skapat serien. Den senare ger oss mest info om hur serien skapades medan den första mest är fyra tjejer som berömmer varandra. Vi får även kommentarspår och små minidokumentärer om varje avsnitt. Helt okej extramaterial.


TRE SAKER

1. Som sagt innehåller serien väldigt mycket naket. Ovanligt mycket för TV.

2. En andra säsong har redan visats på HBO.

3. Lena Dunham som spelar Hannah har även varit med och skapat serien.


HANS-ÅKE LILJA (2013-04-08)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (5)
20 senaste recensionerna i kategorin dramakomedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dramakomedi, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2013
Bolag: Warner Bros.
Tema: Kompletta tv-serier, HBO-original
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Conversation with the Girls, Inside the episodes, Conversation with Lena Dunham & Judd Apatow and Audio commentaries with Cast and Crew
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (30/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
ROMANTISKA KOMEDIERNA