Underlig, krävande och ganska fin film

FILMEN

"Midnight Special" är en rätt udda film som kräver engagemang från tittaren. Vi får inte allt gratis. Här gäller det att fundera på vad som händer och varför. När filmen börjar möter vi Roy och hans son Alton som tillsammans med ytterligare en man är på flykt. Vi vet inte riktigt från vilka och varför men det står helt klart att de är på flykt.

Efter ett tag förstår vi att de flyr dels från polisen men även från farmen, och då menar jag inte dokusåpan som visats på TV. Här handlar det om en religiös sekt som vill ha tag på Alton eftersom de tror att han kan förutspå framtiden. Polisen å sin sida tror att Alton har rövats bort av Roy, vilket han ju faktiskt har, men de vet inte riktigt varför. Militären som även de är inblandade vill veta varifrån Alton får exakta uppgifter om hemliga koordinater…

Ja, att det är något speciellt med Alton förstår man tidigt. Hans ögon lyser med ett sken som ingen klarar av att titta rakt in i. Han måste färdas på natten för att dagsljus är skadligt för honom men som sagt, vi vet inte varför. På så vis är filmen riktigt effektiv. Man undrar hela tiden på vad det är som händer med Alton och varför han är som han är. När sen upplösningen kommer känns den både naturlig, lite underlig och kanske inte helt logisk. Men jag köper det trots att vi lämnas med en massa obesvarade frågor.

"Midnight Special" levererade och jag satt och undrade och gissade mig igenom filmen. Slutet kunde kanske varit lite mer förklarande men egentligen så spelar det inte så stor roll. Jag hade redan i huvudet målat upp en bild av hur saker och ting gått till så jag kan lika gärna utöka den bilden för att fylla i de svar som saknas.


EXTRAMATERIALET

Endast två kortare inslag bjuds vi på. En handlar om den värld som bara Alton kan se och den andra tar en närmare titt på de fem huvudkaraktärerna. Sådär kul extramaterial, känns lite snålt.


TRE SAKER

1. Vi ser många kända ansikten i filmen. Michael Shannon (Roy) och Paul Sparks (Agent Miller) känner vi igen från "Boardwalk Empire". Adam Driver (Sevier) känner vi igen från "Girls" och Kirsten Dunst från en massa filmer.

2. Jaeden Lieberher som spelar Alton kommer vi nästa år kunna se i en av huvudrollerna i nyinspelningen av "Stephen Kings Det".

3. Filmen tog endast 40 dagar att spela in.


HANS-ÅKE LILJA (2016-09-01)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin science fiction
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Science fiction
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2016
Bolag: Warner Bros.
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Extramaterial:
Take a closer look at five key characters, The unseen World
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (27/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA