Blir bara starkare och starkare

FILMEN

Nucky Thompson (Steve Buscemi) är tillbaka för en andra säsong. Nucky styr Atlantic City och framförallt spritsmugglingen där, och har gjort så under en längre tid. Dock börjar orosmolnen dra ihop sig över Nucky. Han jagas av agenten Nelson Van Alden och han tvingas ta sig an Chalky White som är Nuckys motsvarighet för de färgade innevånarna i staden. Hans styvson James Darmody slår sig samman med sin riktiga pappa Louis Kaestner och Nuckys egen bror Eli och tillsammans med några andra högt uppsatta män bestämmer de sig för att störta Nucky från stadens tron. Något som även en ny åklagare ger sig på. Hon har vad som ser ut att vara ett starkt case mot Nucky som om det går till domstol förmodligen resulterar i livstids fängelse för honom. Med andra ord, Nucky har det tufft i säsong två av serien.

Som tittare är det dock allt annat än tungt. Säsong två är minst lika bra som första säsongen och karaktärerna blir bara starkare och starkare. Vi introduceras till nya karaktärer och en hel del gamla försvinner. Serien har alltid haft ett stort persongalleri så det finns att ta av men en del av de som försvinner kommer jag sakna.

"Boardwalk Empire" visas på HBO och det är inte den enda likheten den har med en av kanalens största succéer genom tiderna, "Sopranos". Jag får lite samma vibbar från "Boardwalk Empire" som jag fick från "Sopranos". Båda har starka karaktärer och även om det finns en handfull som är huvudkaraktärer är det många som ligger tätt efter och som man faktiskt bryr sig om… och kommer sakna. Steve Buscemi är perfekt som Nucky. Michael Pitt är bra som Nuckys styvson James Darmody och Gretchen Mol som James mor Gillian. De två senare har dessutom ett väldigt osunt förhållande i serien…

"Boardwalk Empire" är också en av de där TV-serierna som det är svårt att på ett enkelt sätt recensera. Det händer så mycket under en säsong även om den bara har tolv avsnitt att man får problem med att försöka återberätta det. Dessutom hänger allt som händer ihop så avslöjar man för mycket om en händelse är risken rätt stor att man sabbar en annan. Men serien är bra, förbaskat bra och bör ses av alla som gillar kvalitets-TV!


EXTRAMATERIALET

Förutom kommentarspår till sex av säsongens tov avsnitt får vi en återblick på säsong ett (kan vara bra om man missat den eller inte minns allt) samt några bakom kulisserna-filmer. Det handlar om saker som hur man byggt upp miljöerna i serien och då framförallt de hus som ses i serien.

Vi får en lite presentation av två av seriens nya karaktärer: Owen Slater och Manny Horvitz. Vi får också en promo för säsong två som är otroligt snyggt gjord och ser man den efter att man sett säsongen ser man verkligen hur alla viktiga karaktärer finns med i den.


TRE SAKER

1. Säsong tre har redan visas på TV i USA.

2. Som vanligt med HBO är det fullängdsavsnitt vi får av serien. De är med andra ord inte 42 minuter som avsnitten i reklamkanalernas serier är. Här är det dryga 50 minuter som gäller.

3. Man fick verkligen till ett bra slut på säsongen. Nu vill jag verkligen se mer!


HANS-ÅKE LILJA (2012-12-11)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (4)
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 5
Utkomstår: 2012
Bolag: Warner Bros.
Tema: Kompletta tv-serier, HBO-original
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk Widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Character dossier, Back on the Boardwalk, The Money Decade, Updates to the Boardwalk, New Characters and Audio commentaries.
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (14/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA