Man har sett det förut - många gånger

FILMEN

Då omslaget i princip är identiskt med "Scary Movie"-serien så fattar ni vad det handlar om. En så kallad "spoof" på hela superhjältefilmgenren, men först och främst på "Spider-man" och delvis "Spider-man 2". Men som ni kan se i folkmängden så refereras det även till "X-men" och "Fantastic Four". Med mera.

Storyn är dock "Spider-man" rakt av. En tönt (Drake Bell) som är kär i grannflickan (Sara Paxton) bits av en insekt - i detta fall en trollslända - och inser att han har superhjältekrafter. En galen vetenskapsman (Christopher McDonald), som är farbror till grannflickans kille, ska förgöra världen och det blir vår superhjältes uppgift att stoppa honom. Ja, något sådant.

Till skillnad från andra "spoof"-filmer som fladdrar överallt hela tiden så är denna förvånansvärt sammanhållen med bara mindre urspårningar från huvudhistorien. Men samtidigt gör det filmen minst sagt oerhört förutsägbar eftersom den ju är "Spider-man" rakt av.

Den absolut roligaste scenen i filmen är dock en "Batman Begins"-referens där huvudpersonen Rick Rikers föräldrar dör i samband med ett rån i en bakgata. Men det går inte riktigt till som i "Batman Begins"...

I övrigt är filmen smårolig. Skämten är billiga och på samma nivå som det brukar vara i sådana här filmer. Ibland garvar jag till lite, men oftast är skämten så givna att man inte orkar skratta. Dessutom känns det som de hade med de mesta och flesta skämten i filmens trailer, vilken på sätt och vis gör filmen lite överflödig. Hur konstigt det än må låta.

I bästa "Nakna pistolen"-anda (Leslie Nielsen är med, spelar Ricks farbror) så är det gott om look-a-likes i filmen, från poven och Nelson Mandela till Dalai Lama och Stephen Hawkins (Robert Joy -ruskigt likt). Dessutom ett "man i rullstol åker ned mot ett räcke och voltar"-skämt i slutet av filmen.

Nja, man har faktiskt sett det mesta i den här filmen tidigare - både i komedier och seriösa spelfilmer, så egentligen är det bara värt att se "Superhero Movie" om man inte har något bättre för sig.


EXTRAMATERIALET

Ingenting. Det finns en extended cut med lite diverse bonus utgiven i USA.


TRE SAKER

1. Ingen långfilm direkt - efter 65 minuter kommer eftertexterna, men i dem kommer ytterligare sju minuter alternativa scener.

2. Tom Cruise-imitatören som figurerar i filmen är vansinnigt lik Cruise och har verkligen lyckats fånga alla gester och manér. Miles Fisher heter han.

3. Jeffrey Tambor, som är naturligt rolig, spelar en skruvad doktor i filmen. Dessutom kan man se Dan Castellaneta (Homer Simpson) i en biroll.


ANDERS JAKOBSON (2008-09-03)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (7)
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Noble Entertainment
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (18/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
THRILLERNA