En knepig komedi med fult omslag

FILMEN

Filmens tagline "A funny thing happened on the way to rehab" hänger med in på DVD:ns menyer och jag funderar kort över om det a) är en del av titeln eller b) var ett arbetsnamn på filmen. Det är ingetdera utan enbart just en tagline som sammanfattar filmen i en klämkäck fras.

För det handlar just om knasiga saker som händer på väg till rehab. Det är Elis (Jesse Eisenberg) mamma Penny (Melissa Leo) som ska läggas in på rehab för att få bukt med sitt drogmissbruk. Eli orkar helt enkelt inte ta hand om henne längre, speciellt inte när han har möjlighet att komma in på ett musikkonservatorium och allt han behöver göra är att bara klara en audition. Och för att det ska ske måste allt klaffa samtidigt. Mamman måste läggas in på rehab så att hon blir frisk och fin lagom till när Eli ska börja sina studier.

Självklart går det inte så lätt som man kan tro. Mamma Penny har förberett sig inför rehabinläggningen genom att vara ren under ett par dagar och nekas därför en plats. Hon får i stället instruktioner om att bli hög och komma tillbaka och den allt mer desperate Eli ser ingen annan utväg än att hjälpa henne, och därefter startar en skruvad dag som bara blir värre och värre och Elis chanser att få allting att klaffa på en och samma gång blir allt sämre och sämre.

Även om det är en skruvad komedi finns det allvarliga teman i botten. Dels missbrukbiten, där även Eli har problem med alkohol, men dels den dysfunktionella familjen, där Elis lillasyster Nicole (Emma Rayne Lyle) går omkring med en strumpdocka på handen som förolämpar alla hon ser. I sig ett ganska roligt inslag, men i botten djupt tragiskt. Så även om filmen är rolig - mer på ett absurt sätt än att man skrattar högt - så har den ett allvarligt mörker som gör det hela till en knepig komedi.

"Why Stop Now" fick bara en så kallad limited release på amerikanska biografer och det är ingen storfilm trots att den innehåller förhållandevis stora namn som Jesse Eisenberg, Melissa Leo och Tracy Morgan. Jag återkommer till beskrivningen "knepig" trots att den är välspelad och välgjord.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Filmen är skriven och regisserad av Phil Dorling och Ron Nyswaner och är en långfilmsvariant av deras kortfilm "Predisposed". I kortfilmen gjorde Melissa Leo samma roll som i långfilmen.

2. Det finns ett specialskrivet pianostycke i filmen som Eli spelar. På nätet debatteras det om Jessie Eisenberg spelar det på riktigt eller ej. Även om jag inte tror att Eisenberg spelar på själva inspelningen, så syns det tydligt att han i alla fall gör rätt när han plinkar på tangenterna.

3. DVD-omslaget är verkligen urtråkigt och kan knappast locka tittare till filmen. Filmens originalaffisch är betydligt bättre.


ANDERS JAKOBSON (2013-05-04)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2013
Bolag: Noble Entertainment
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (16/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
ANIMERADE FILMERNA