En resa långt bortom det konventionella

FILMEN

På mitt nattduksbord ligger en trave med till hälften utlästa böcker. Ibland är jag riktigt dålig på att läsa klart böcker, men ibland blir det så - man börjar läsa en bok och sedan går man över till en annan av någon anledning och så vidare. En av dessa till hälften utlästa böcker är Chuck Palahniuks "Choke". Det pinsamma är att jag börjat om minst en gång i boken utan att bli klar. Det är varken en tjock eller en dålig bok, jag har bara inte blivit klar.

Chuck Palahniuk är för de som inte genast känner igen det minst sagt annorlunda namnet, författaren som skrev "Fight Club" som sedermera filmades och blev en av mina favoriter. Man känner igen Chucks stil i "Choke". Det är ett första personsnarrativ och det är en huvudperson som är lite lost i livet och det är framför allt en helt annan sida av själva livet som visas upp.

Victor Mancini (Sam Rockwell) är obotlig sexmissbrukare. De möten han går på är egentligen bara en anledning till att få ligga med någon annan missbrukare, och när han inte är på möten klär han av alla kvinnor han ser med blicken och har sex med de flesta.

Han är även en lurendrejare med kvävning som specialtrick. Han går på restaurang, sätter i halsen med flit och spanar bland de övriga besökarna efter vem som ska rädda honom. Den utvalda finner sig så småningom i en sits där den gärna skickar pengar till Victor eftersom de får ett speciellt band mellan sig.

Han är även en aktör i en temapark som visar upp kolonialtiden, men tillsammans med bästa kompisen Denny (Brad William Henke) struntar de blankt i de regler som satts upp för att bibehålla autenciteten i parken.

Men framför allt är vilsen och oförmögen att verkligen känna något när han borde. Han lever bara upp när han sex med främlingar, så fort det blir andra känslor inblandat blir det bara fel. Allting grundar sig i en knacklig uppväxt med mystiska mamman Ida (Anjelica Huston), som nu ligger på dårhus och gnäller över att Victor aldrig hälsar på henne. Problemet är att det gör han, men hon tror varje gång att han är någon annan. Nu vill hon dessutom berätta "sanningen" för Victor, något som kan vända hans liv på rätt fötter - men hur ska det gå till när hon inte känner igen honom längre?

Som historia är "Choke" väldigt annorlunda. Det är en helt annan ton i filmen än vad som är vanligt, och det är så klart Palahniuks ton. Även om jag bara läst drygt hälften av boken så måste jag ändå säga att adaptionen är mycket bra. Man har hittat känslan i boken mycket väl och jag sitter mest och småmyser åt den skruvade komedin.

Sam Rockwell hör inte till mina absoluta favoriskådespelare, men han ligger strax därunder och levererar alltid jämna och bra insatser, och så även här. Min inre bild av Victor Mancini stämmer möjligen inte överens med Rockwells utseende, men han är perfekt i rollen. Han förmedlar Victors blandning av arrogans och desperation på ett klockrent sätt, och med en enorm tajming i replikerna.

I slutändan utvecklar sig "Choke" till en annorlunda kärlekshistoria, hur osannolikt det en kan kännas av min sammanfattning av plotten. Det är en film som både biter och smeker och verkligen tar oss på en resa långt bortom de konventionella karaktärerna och händelserna.


EXTRAMATERIALET

Ingenting. Verkar inte finnas något på Region 1:an heller.


TRE SAKER

1. En av filmens roligaste scener är hur konstigt det än kan låta en våldtäktsscen...

2. Filmen gjordes blixtsnabbt på tre veckor. Den blev dessutom klar tre dagar innan Sundance-festivalen på vilken den kammade hem "Special jury price".

3. Ytterligare fyra romaner av Chuck Palahniuk listas som "på gång" på IMDB: "Rant", "Survivor", "Invisible Monsters" och "Haunted", även om det inte finns någon mer information om dem just nu.


ANDERS JAKOBSON (2009-09-24)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2009
Bolag: Scanbox
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (21/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
DRAMAFILMERNA