En politiskt laddad säsong

FILMEN

När säsongen inleds är vår avlyssningsenhet redan i full gång. Enheten som blivit en fast enhet efter den lyckade upplösningen på förra fallet, har gått tillbaka till det första fallet och jobbar återigen med Barksdale-ligan. Avon (Wood Harris) sitter fortfarande i fängelse och det är Stringer Bell (Idris Elba) som håller i trådarna. Allt genom serien har vi sett hur Bell utbildat sig till en riktig affärsman genom kvällsstudier i företagsekonomi och så vidare, och även om han fortfarande leder ligan i dess droghandel så är det nu en väldigt liten del av organisationen. Drogpengarna har tvättats och investerats i ärliga projekt och det är tydligt att Bell drar åt det hållet.

Som sann entreprenör lyckas han ena de konkurrerande knarkhandlarna till ett kooperativ. Alla utom en - en ung, ny aktör som heter Marlo Stanfield (Jamie Hector) - som ställer sig emot det hela, och visar sig utvecklas till en renodlad fiende till Barksdale-ligan vilket ebbar ut i ett blodigt krig.

Mitt i allt detta släpps Avon ut ur fängelset och det blir snabbt tydligt att de båda starka ledarna numera har olika prioriteringar, vilket leder till en fasad där allt är helt okej, men med ett rävspel bakom ryggarna.

Säsongen i övrigt handlar mycket om politik och tar oss med upp i hierarkin. Polischeferna i staden samlas regelbundet och får sina fiskar varma under ledning av polismästaren Burell (Frankie Faison) och Rawls (John Doman). Siffrorna är inget vidare och Burell och Rawls knäcker dem en efter en. Chefen över det västra distriktet, Colvin (Robert Wisdom), har inte långt kvar till pensioneringen och knäcker en vild idé för att få bort langarna från gatuhörnen. Han tvingar in dem i tre frizoner, som snabbt får namnet "Hamsterdam", efter en missuppfattning av en langare, där de kan härja fritt. Han lovar att polisen ska se genom fingrarna för vad de håller på med så länge de följer ett antal regler där den viktigaste är att de håller sig borta från gatuhörnen. Det blir ett snabbt, positivt resultat, men Colvins chefer vet ingenting och när de väl får göra det bryter helvetet lös.

Men det politiska spelet tar sig ännu högre upp. Det är snart dags för borgmästarval och ett antal nya aktörer tar sig in i leken, den främsta ett driftigt vitt stadsråd - Carcetti (Aidan Gillen) - som vi garanterat kommer att få se mer av i framtiden.

Vårt avlyssningsgäng - McNulty (Dominic West), Daniels (Lance Reddick), Prez (Jim True-Frost), Freamon (Clarke Peters) och Greggs (Sonja Sohn) - har det lite svårare än vanligt då Barksdale-ligan infört ett nytt system med engångsmobiler som är omöjliga att avlyssna och kartlägga. Men som ni vet är ingenting omöjligt för vår enhet och de kan gå vidare i sitt fall. Men vad de inte räknat med är sprickan mellan Bell och Barksdale, och allting får ytterligare en vändning när Omar Little (Michael K. Williams) och Brother Mouzone (Melvin Williams) hittar varandra.

Som synes expanderar "The Wire"-universumet ytterligare med säsong 3. Det är betydligt mer komplicerad story med ett antal historier som löper parallellt. Ett myller av karaktärer introduceras eller etableras starkare och det tar lite fokus från avlyssningsgänget som numera inte helt och hållet driver serien framåt.

Men det är fortfarande bra och alla storys håller måttet. En som jag inte nämnt är den om Cutty (Chad Coleman) som släpps ur fängelset efter 14 år. Med kopplingar till Barksdale-ligan får han lite hjälp med att komma igång, men inser snabbt att han egentligen inte vill ha något med den kriminella världen att göra. Hans story med alla motgångar men ändå med en vilja att göra rätt är den mest gripande i säsongen och är en hoppfull kontrast mot den misär som ändå tar upp mest fokus i serien.

Vi får se om Cuttys historia överlever till de avslutande två säsongerna. Säsong 3 slutar för övrigt på ett ganska avrundande sätt där man lätt skulle kunna tro att "The Wire":s historia är över, men det finns alltid nya fall att gå vidare till...


EXTRAMATERIALET

Förutom de sedvanliga kommentarspåren, fem till antalet denna gång, finns det faktiskt lite annat extramaterial, vilket så klart är glädjande.

Till att börja med är det en tämligen oredigerad paneldebatt på en timme med skaparen David Simon och några ur det kreativa teamet, samt skådespelarna Idris Elba (Stringer Bell), John Doman (Rawls), Seth Gilliam (Carver) och Jamie Hector (Marlo Stanfield). Trots det låga tempot (mycket väntan på att en mikrofon ska komma till rätt person i publiken så att de kan ställa sin fråga till exempel) så är det mycket intressant information och spännande analyser som kommer fram här.

Det finns också en liknande frågestund med enbart David Simon från ett annat tillfälle. Även denna bjuder på intressanta saker så det är helt klart värt att titta på extramaterialet.


TRE SAKER

1. Den populära deckarförfattaren Dennis Lehane, vars böcker filmas i parti och minut nu för tiden, har skrivit manus till ett avsnitt.

2. "Oz"-kopplingen antar en sorts metakaraktär i säsongen då Omar Little och hans pojkvän tittar på ett avsnitt på tv.

3. Wu-Tang Clan-medlemmen Method Man gör en liten roll i säsongen, och sällar sig till de "The Wire"-skådespelare som tidigare varit med i "Oz".


ANDERS JAKOBSON (2007-03-14)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (4)
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 5
Utkomstår: 2007
Bolag: Warner Bros.
Tema: Kompletta tv-serier, HBO-original
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: 4:3 1.33:1
Extramaterial:
Frågor och svar med David Simon och teamet bakom serien, David Simon på Eugene Lang Collage, Fem kommentarspår med David Simon, Joe Chappelle, Richard Price, George Pelecanos, Karel L Thorson, Nina K Noble.
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (22/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ROMANTISKA KOMEDIERNA