Krångla inte till det, Oplev!

FILMEN

Tillsammans gjorde svenska Noomi Rapace och danske regissören Niels Arden Oplev stor succé med "Män som hatar kvinnor". Filmen gav dem båda en biljett till Hollywood och medan Noomi hunnit med några roller redan så är det premiär för Niels Arden men han ska inte vara nöjd med vad han åstadkommit.

Manuset han valt är en udda mix mellan drama och thriller insvept i en mörk värld med gott om dystra ansiktsuttryck. I den världen hittar vi den skygga Beatrice (Noomi Rapace) som lider av ett ärrat ansikte hon fått i sviterna av en trafikolycka. Efter att ha sett Victor (Colin Farrell) begå ett mord utövar hon utpressning för att få honom att mörda den rattfyllerist som orsakade hennes ärr. Vad hon inte vet är att Victor har egna hämndplaner och i takt med att de båda börjar få känslor för varandra verkar såväl Victors som Beatrices planer spåra ur.

Filmen kastar oss rakt in i handlingen utan ledtrådar till vad som hänt eller vilka karaktärerna är. Undan för undan läggs ett pussel men det sker i en frustrerande ordning som är mer avstötande än lockande och historien hade tjänat på att berättas lite rakare. I den version vi får tar det till exempel lång tid innan man förstår vad Victor är ute efter och vad hans motiv är. Det gör att tittaren får sitta och fundera över frågetecken i stället för att naglas fast av spänning.

Niels Ardens film hade definitivt mått bättre av ett enklare och rakare upplägg enligt filmens grundstory: Två personer förblindade av hämnd blir förälskade och får anledning att omvärdera sina planer. Det hade räckt ganska långt, speciellt som Farrell och Rapace har en alldeles utmärkt personkemi. Nu drunknar den historien lite i ett alldeles för rörigt berättande.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Beatrice skall tala engelska med fransk brytning. Två problem kring detta uppstår dock under filmens gång; det låter som klassisk svensk brytning och ju längre filmen lider desto mer försvinner den till förmån för vanlig amerikansk engelska.

2. Hon trakasseras av kvarterets barn som kallar henne monster och kastar saker efter henne. Visserligen har hon en del synliga ärr i ansiktet men det känns ändå en smula överdrivet.

3. Har alltid tyckt att Colin Farrell varit en sådan där träaktigt tråkig skådespelare, men det hänger kanske på om han får en bra motpart. Med Noomi Rapace blir han helt plötsligt mer intressant än han varit på länge. Jag skulle vilja se de två i en annan typ av film – ett romantiskt drama kanske?


THOMAS HELSING (2013-10-28)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2013
Bolag: Nordisk film
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen 2.35:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (23/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA