Både bra och dålig version av myten

FILMEN

Det lilla tillägget med "Untold" i denna films titel indikerar att det är en icke-berättad version av klassikern "Dracula" vi har framför oss. Och visst är det så - det här är en "re-imagining" av historien om hur Vlad "Pålspetsaren" Tepes blev Dracula. Här är det Luke Evans som spelar den historiskt existerande men litterärt förvanskade prins/furste Vlad, nu ytterligare lite förvanskad och förändrad.

Efter att ha satt tusentals män på pålar under ett blodigt krig har Vlad dragit sig tillbaka för att fredligt styra Valakiet och Transylvanien. Det turkiska hotet är dock ständigt närvarande och när Vlad och en liten grupp soldater hittar spår av Ottomanska spejare anar de oråd. Spåren leder till en grotta där spejarna hittas dödade, och det finns något omänskligt därinne som verkar oerhört våldsamt. Vlad förlorar två män innan han drar sig undan, för att sedan få veta att en vampyr gömmer sig därinne. Enligt legenden kan den som återvänder till vampyren få ta del av dennes krafter, och det är en öppning Vlad använder sig av när den turkiska terrorn blir allt allvarligare. Sultanen Mehmed II (Dominic Cooper) kräver 1000 barn, däribland Vlads son, för att forma till turkiska mördarmaskiner. Detta kan inte Vlad acceptera och vänder sig nu till vampyren i grottan, Master Vampire (Charles Dance) för hjälp.

Master Vampire hjälper honom genom att dela med sig av sitt blod, men berättar också om förutsättningarna: Om Vlad under tre dagar kan emotstå hungern efter blod kommer han att åter igen bli människa, om inte blir han vampyr för gott, med ytterligare konsekvenser. Med sina utökade krafter blir Vlad en enormt svår motståndare för sultanens styrkor, men det räcker inte riktigt. Han måste bli något mer, han måste bli Dracula...

På plussidan kan man räkna in följande saker: 1) Luke Evans är en stabil actionskådespelare som numera fungerar fint som fajter i långrock (som han även har i "Hobbit"-filmerna), 2) Charles Dance är galet karismatisk som Master Vampire och dessutom riktigt bra sminkad, och 3) specialeffekterna i filmen har hög klass och speciellt gillar jag sekvenserna där Vlad/Dracula förvandlas till en svärm fladdermöss för att ta sig fram snabbare - grymt coolt!

På minussidan då? Tja - 1) det har gått lite inflation i sådana här lite mörkare, serietidningsaktiga, vampyrfilmer och det är inte riktig så att man känner att "Dracula Untold" svämmar över av någon originell känsla eller kommer att bli en klassiker på något vis, 2) skruvandet i Dracula-mytologin känns som det är på gränsen till att vara heligt, fast å andra sidan är det knappast första gången det skruvas på den, och 3) filmen är inte överdrivet spännande eller engagerande - Vlad vinner, men det hade man ju räknat ut på förhand.

Det finns med andra ord både bra och dåligt att ta med sig från detta omtag, men i och med att detta är en planerad start på något större - se Tre saker - kanske man får anledning att återvända till denna film i framtiden.


EXTRAMATERIALET

Mängder av extramaterial har pressats in på skivan där det förstås finns ett kommentarspår som jag hoppat över. Efter att tittat på allt annat funderar jag på vad för ny information man kan få genom kommentarerna då det verkligen finns mycket att ta in i alla andra klipp.

Luke Evans får verkligen stå i fokus. Dels är han ciceron i en 20-minutersfilm som tar oss igenom hela filmen, och dels får vi följa med honom under en "vanlig" inspelningsdag. Av förklarliga skäl är han även framträdande i de övriga bakomfilmerna som handlar om Vlad Tepes-historien och om en specifik fajtscen i filmen. Lite gott och blandat alltså.

En alternativ öppningsscen samt en kvart med bortklippt material finns att se innan man tar sig an skivans sista anhalt: The Land of Dracula. I vad som på ytan känns som en trist interaktiv karta visar det sig finnas en hel del roliga korta specialeffektsklipp och annat kul. Personligen får jag ut en hel del av materialet, men att gömma det i ett användarovänligt gränssnitt där man får klicka sig fram i vad som känns som evigheter känns smått uselt.


TRE SAKER

1. Medan filmen gjordes bestämde Universal att "Dracula Untold" ska vara utgångspunkten i ett omtag kring Universal Monsters-franchisen, och några kompletterande scener spelades in. Tanken verkar vara att Charles Dances karaktär Master Vampire ska vara en sammanbindande länk, men även Luke Evans Dracula kan komma att dyka upp i andra filmer.

2. Den kompletterande scenen utspelar sig i nutid och vad jag har förstått ska kommande Universal Monsters-filmer också utspela sig i nutid. Reboots av "The Mummy" och "The Wolf Man" verkar ligga närmast i planerna.

3. Filmen gick länge under namnet "Dracula Year Zero" och hade ursprungligen Sam Worthington i huvudrollen.


ANDERS JAKOBSON (2015-03-19)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2015
Bolag: Universal
Tema: Vampyrer
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Extramaterial:
Luke Evans: Creating a Legend, Alternate Opening, Deleted Scenes, Day in the Life - Luke Evans, Dracula Retold, Slaying 1000, The Land of Dracula - interactive map, Feature commentary
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (24/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
UNDERHÅLLNINGSUTGÅVORNA